Od Maljčika do Noći u muzeju: Milan Trenc

Vreme:

23. maj – 6. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Od Maljčika do Noći u muzeju: Milan Trenc

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

U četvrtak, 23. maja u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja FLU svoje radove predstaviće Milana Trenca „Od Maljčika do Noći u muzeju”, o čijem radu Tia Antić i Nataša Janković pišu: „Kamerna izložba, retrospektivnog karaktera, sumira nastojanja Milana Trenca da ogoli propagandnu manipulativnu poruku bilo da ona dolazi sa istoka, bilo sa zapada, aktuelnu i danas globalno, a sa uporištem i ubeđenjem da konzumenti tih sadržaja nisu pasivni posmatrači, već akteri u kreiranju sopstvenih individualnih identita, donosioci odluka i učesnici u stvaranju boljeg mesta za život.”

Milan Trenc (Zagreb, 1962) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorat umetnosti stekao je na Akademiji likovne umjetnosti gde od 2005. godine predaje filmsku režiju na Odjelu animacije i novih medija. Od 1991. do 2004. godine živeo je u Njujorku.

„Od Maljčika do Noći u muzeju”
Milan Trenc

___________________________________________

Izvod iz kataloškog teksta autorki Tie Antić i Nataše Janković:

„Upoznajte Milana Trenca, predlog je prevashodno publici koja pripada generacijama rođenim od osamdesetih naovamo. Oni rođeni ranije ga verovatno poznaju. A i ukoliko i nisu čuli za njega, prepoznaće ga kao ’svog’, kao nekoga koga ’poznaju celog života’. Stasao na jugoslovenskom kulturnom prostoru, u atmosferi koju su kreirali predstavnici Novog talasa, tada je radio ilustracije i stripove za časopise Polet i Studentski list. Njegovo viđenje društvenopolitičke situacije, da nije došlo do raspada Jugoslavije verovatno bi sada pratili u dnevnim novinama i nedeljnicima. Uz kritiku vlasti i opozicije oplemenjenu humorom olakšavao bi nam da se suočimo sa trenutkom u kome zapravo živimo. On se ipak od devedesetih bavi ’komšijskom’ političkom stvarnošću, a s obzirom na to da ’svako ima svoje muke’, naša pažnja bila je više usmerena ka domaćim ilustratorima/satiričarima. Imajući to u vidu postavka u galeriji Centra za grafiku, rađena je sa idejom da se međusobno prepoznamo i pokušamo da nadoknadimo propuštene trenutke sa starim znancem.

Rad Milana Trenca kritička je analiza ideoloških pomeranja i kulturnih transformacija koje su oblikovale savremeni svet, nudeći uvid u složenost kulturno-istorijskih faktora koji su doveli do razočaranja velikim ideološkim narativima i gubitka vere u mogućnost ostvarivanja društvenih utopija.

U svojim satiričnim ilustracijama zagrebački višemedijski umetnik (film, animacija, ilustracija, grafika, književnost…) nudi procenu društvene stvarnosti u misiji traženja najbolje verzije istine, crpeći gradivne elemente iz konvencija i normi širokog spektra kulturnih praksi. Satira kao alat koji u više umetničkih medija, žurnalistici i književnosti predstavlja oblik javnog diskursa i poziva na kritičko prosuđivanje neke društveno-političke pojave, u radovima Trenca nit je koja prošiva celokupan stvaralački opus. Čini se da, bez obzira da li se latio pisanja i ilustrovanja dečijih knjiga, animiranimiranog i igranog filma ili političkih ilustracija, pokrenut je impulsom da razjasni i istakne neku istinu angažujući publiku da prepoznaje ironiju, apsurd, sarkazam.
...
U seriji radova ’Tvornička jutra’, mapi grafika odštampanih u tehnici sitoštampe, autor oživljava muzičku numeru benda Idoli ’Maljčiki’ (1981). Trencov odgovor na strip ’Maljčiki’ Igora Kordelja objavljen u 113. broju časopisa Džuboks (1981. Gornji Milanovac) semiotski je ’okršaj’ Kordeljevog socrealističkog crteža prepoznatljivog u istočnom bloku i Trencovog ’zapadnjačkog propagandnog’ stila pop-arta objavljenog u Studentskom listu (1981. Zagreb). Zajedno, socrealizam na istoku (umetnički rukopis i. Kordelja) i pop-art manir sa zapada (umetnički rukopis M. Trenca) predstavljaju dva različita kulturna odgovora na društvenopolitičke realnosti u njihovim sredinama, nudeći uvid u ideološke tenzije i kulturnu dinamiku ere post-hladnoratovske krize i njenog odjeka u Jugoslaviji. Ipak, zajednička je udarnička tema naglašenog kolektivizma nad pojedincem.

...

Kamerna izložba, retrospektivnog karaktera, u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu sumira nastojanja Milana Trenca da ogoli propagandnu manipulativnu poruku bilo da ona dolazi sa istoka, bilo sa zapada, aktuelnu i danas globalno, a sa uporištem i ubeđenjem da konzumenti tih sadržaja nisu pasivni posmatrači, već akteri u kreiranju sopstvenih individualnih identita, donosioci odluka i učesnici u stvaranju boljeg mesta za život.”

---------------------------------------------
Biografija
Prof. dr. art. Milan Trenc rođen je u Zagrebu 1962. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a doktorat umetnosti stekao je na Akademiji likovne umjetnosti gde od 2005. godine predaje filmsku režiju na Odjelu animacije i novih medija.

Početkom osamdesetih uz studije režije počinje da objavljuje stripove i ilustracije u Poletu, Studentskom listu i drugom novinama i sarađuje sa Zagreb filmom, najprije kao fazer, a zatim i animator. Od 1985. godine pa do njegovog gašenja bio je glavni ilustrator magazina Start. Od 1991. do 2004. godine živi u Njujorku gde objavljuje stripove u Magazinu Heavy Metal, a ilustracije u The New York Timesu, Timeu, The Wall Street Journalu, New Yorkeru, Fortune Magazinu, Washinton Postu, Business Weeku i ostalim najvažnijim američkim publikacijama. Za svoje ilustracije u The New York Timesu dobio je nagrade magazina Print (1993.) i Society of Publication Designers (2003.) U SAD izlaže na grupnim u Art in General, Tribeca, te u Sherry Frumkin galeriji, Los Angeles, Kalifornija. Godine 1994. piše i ilustruje knjigu za decu „The Night at the Museum” (Noć u muzeju) po kojoj je snimljen istoimeni holivudski film. Njegov animirani film „Veliki Provod” iz 1990. godine, prikazan je na Londonskom filmskom festivalu i danas se smatra jednim od klasičnih dela Zagrebačke škole. A animirani film „Slonić ide u vrtić” osvojio je nagradu Anima Mundi na festivalu u Brazilu 2007. godine.

Po povratku u Zagreb predstavlja se retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi Dvori 2006. godine. Uz niz samostalnih i grupnih izložbi 2017. postavlja tematsku izložbu „Politika“ u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a 2018. „10.001 majmun” u galeriji Spektar u Zagrebu. 2022. godine u galeriji Lauba izložio je grafičku mapu „Tvornička jutra” inspirisanu pesmom „Maljčiki” grupe Idoli. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama u zemlji i inostranstvu, a rad „Empty Suit” izložen je u Europskom sudu u Luksemburgu.
Godine 2000. u Njujorku snima dugometražni igrani film „Zen Priče” (IMGmedia – Bowery) nastao po vlastitom scenariju. Njegov dugometražni igrani film „Ribanje i ribarsko prigovaranje” osvojio je tri zlatne Arene na festivalu u Puli 2020. godine, a sledeće godine prikazan je i na FEST-u. Godine 2021. film je osvojio Golden Reel za najbolju filmsku fotografiju (Tiburon Film Festival, USA). Trenc je igrano-animirane televizijske serije za decu „Šareni vremeplov” (HRT, 2013./14.) Za pozornicu je režirao i adaptirao roman E. Kestnera „Emil i detektivi” (ZKM, 2023.) „Zagubljeni par” (Teatar Erato, 2023.) i piše i režira radio-dramu „Poslije Agonije” (HRT, 2022.). U izdanju VBZ-a 2020. izašao mu je roman „Chandra u potrazi za istinom”. Tokom sezone 2021./22. dizajnirao je pozorišne plakate za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Od 2014. godine do danas autor je naslovnica nedeljnika „Obzor” Večernjeg lista. U SAD izlaže na grupnim izložbama u Art in General, Tribeca, Sherry Frumkin galeriji, Los Angeles, Kalifornija.

Slična dešavanja


Galerija Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA - FLU dešavanja

Nema više ništa :(