Superpozicija Šredingerove mačke: Slavica Obradović :: Vladimir Miladinović

Vreme:

18. maj – 30. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Novembar Galerija

Beograd

Novembar Galerija
Slika za Superpozicija Šredingerove mačke: Slavica Obradović :: Vladimir Miladinović

Poslednja izmena: 26. maj 2024.

Izložba Superpozicija Šredingerove mačke publici pruža uvid u stvaralačku delatnost dvoje umetnika, Slavice Obradović i Vladimira Miladinovića, koju u jednu kreativnu celinu objedinjuje Mia David, kustoskinja izložbe i galerije Novembar.

Ovom izložbom galerija Novembar započinje novu sezonu pod naslovom Najbolji od svih svetova ili glatki izlaz iz večite inflacije. Na ovaj način predstojeće izložbe za cilj će imati predstavljanje i spajanje različitih doživljaja stvarnosti, različitih stvaralaštva i poetike kao odgovor na svet u kome danas živimo. Potreba za izrazom i angažovanošću proilazi iz filozofije Gotfrida Vilhelma Lajbnica i večitih pitanja poput: ako je bog apsolutno dobar zašto je svet pun nepravde? Počevši sa izložbom Superpozicija Šredingerove mačke kustoskinja galerije Novembar, Mia David, uspostavljaće dijaloge među umetnicima, između “paralelnih univerzuma” stvarajući jedan, najbolji od oba sveta, pri tome postavljajući izložene radove u relevantni kontekst:

S obzirom na svet u kome živimo, ideja da je moguć neki paralelni univerzum u kome svi postojimo, ali ishod može biti drugačiji, zvuči kao utopija, mogućnost da se pronađe novi, najbolji od svih mogućih svetova – istakla je u katalogu kustoskinja David.

Prikazani radovi Slavice Obradović, iz serija The less I know the better, kontekstualizuju pitanje slobode i izbora, preispituju čovekovu odgovornost, kao i njegovu (ne)mogućnost da preuzme odgovornost. Razapet između mnoštvo opcija i nesumnjivo slobodan, čovek današnjice je, zbog svega što mu je savremeni svet pojednostavio, u veoma nezavidnoj poziciji.

Vladimir Miladinović obično radi sa papirnim arhivima, ali sada se, kao i svi ostali, za svoju izvornu građu okrenuo digitalnom umesto fizičkom svetu. Sa kovidom je došao i svet duboko ukorenjene anksioznosti i to je sigurno povezano sa činjenicom da je naš svet postao vurtuelniji nego što je bio. Ono što je Vladimir pronašao je suprotno od promišljenog istraživanja iz kojeg obično crpi materijal. Naravno, nije bukvalno tražio mimove – oni su se prosto pojavljivali svuda – na njegovom računaru, njegovom telefonu, i otkrio je da oni predstavljaju stvari koje se sad dešavaju.

Izložba će biti otvorena od 18.05. do 30.06.2024, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana (sem ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Slavica Obradović (1990, Beograd) je diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na Odseku za sklupturu, 2015. godine. Kroz fizičku i virtualnu sklupturu, Slavica se u svom radu bavi predstavama ljudskog tela u specifičnim procesima fragmentacije, hibridizacije i srastanja, pokušavajući da izazove emocije koje imaju za cilj da ispituju kompleksnost međuljudskih odnosa, kao i ličnih emotivnih stanja i validacija. Slavičini radovi često proističu iz povezivanja mitoloških priča i bajki sa savremenim društvenim trenutkom, istražujući na taj način očekivanja koja u realnosti uspostavljamo u odnosu na konstruisanu stvarnost fiktivnih narativa.

Portret Vladimira Miladinović

Vladimir Miladinović (1981) živi i radi u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Završio je doktorske kurseve na interdisciplinarnim doktorskim studijama pri beogradskom Univerzitetu umetnosti, Odsek za teoriju umetnosti i medija. Od 2007. godine ima status slobodnog umetnika. Bio je član umetničko-teorijske grupe „Četiri lica Omarske“ koja se bavi propitivanjem memorijalnih strategija na prostorima bivše Jugoslavije. Glavni fokus njegovog rada leži u polju preispitivanja politika sećanja, medijskih manipulacija i kreiranja i interpretacije istorijskih narativa. Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona kao i glavne nagrade fonda za crtež „“Vladimir Veličković”. Trenutno je na istraživačkoj rezidenciji u arhivi Stenlija Kjubrika na Univerzitetu umetnosti u Londonu i deo je VEM – Visual Embodied Methodologies mreže na Kings koledžu u Londonu. Izlaže aktivno u zemlji i inostranstvu poput: SMBA – Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (Amsterdam, Holandija), Artium – Basque Museum Centre of Contemporary Art (Vitorija, Španija), Münchner Stadtmuseum (Minhen, Nemačka), Salzburger Künstverein (Salczburg, Austria), FreiraumQ21 – Museumsquartier (Beč, Austrija), CACT – Thessaloniki Center Of Contemporary Art (Tesaloniki, Grčka), The Exchange (London, UK) i dr.

Slična dešavanja


Novembar Galerija dešavanja

Nema više ništa :(