Vrlo važan skup :: Ljubomir Kokotović

Vreme:

8–26. april 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Vrlo važan skup :: Ljubomir Kokotović

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Izbor iz grafičkog opusa Ljubomira Kokotovića

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe Ljubomira Kokotovića, ponedeljak, 8. aprila, u 19h. Izložbu će otvoriti Jasmina Tutorov, istoričarka umetnosti

Posle otvaranja izložbe održaće se „Vrlo važan skup“ na kome će o životu i delu Ljubomira Kokotovića govoriti: Miroslav Kerčov, Dušan Mikonjić, Zoran Slavić, Duško Kirćanski, Milan Stojaković, Stevan Grbić i Jasmina Tutorov.

Izložba je deo ciklusa „Tradicija za budućnost“ koja fokusira značajne stvaralačke ličnosti  koje su kreativnim opusom obeležili istoriju Grafičkog kolektiva tokom proteklih 75 godina, ali i nacionalnu kulturu.

Ljubomir Kokotović (1936-2022. Banatsko Karađorđevo), slikar i grafičar, izdvojena je autorska pojava u umetnosti druge polovine 20. veka. Njegov vanredni dar za crtanje ostvario se u grafičkoj tehnici linogravure, otvorenoj za eksperiment i izuzetno senzibilnu rukopisnu ortografiju. Već u Beogradu nastaju Kokotovićeve prve linogravure 1965. predstavljene na debitantskoj izložbi u Grafičkom kolektivu. Likovna kritika je prepoznala novog aktera umetničke scene uvažavajući u njegovoj grafici osobenu fluidnost crteža i kvalitet vibrantnog poteza koji je licidnim idejama, gorkim humorom i melanholičnom setom sublimisan u ovaj umetnički kredo. Srodni nagomilani predmeti, bezlično mnoštvo - stolice, flaše, bicikli, cipele, kolica, kacige – izrasta u metaforu o neprekidnom trajanju kroz ponavljanje. Posle Beograda, nastavlja studije u Briselu, a živeo je i stvarao u Londonu, Amsterdamu, Rimu, Pesaru…Bogate je izlagačke prakse; učesnik je relevatnih izložbi u Jugoslaviji i na međunarodnoj umetničkoj sceni. izlagao je samostalno u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Amsterdamu, Briselu, Raveni, Rimu…U Raveni je1972. na izložbi „Mini Arte“ izlagao grafike sa Miroom, Pikasom, Dalijem, Šagalom. Lauret je značajnih nacionalnih i internacionalnih nagrada. Bogata bibliografija inostranih i domaćih kritičara, a njegov rad je opserviran u studijskim pregledima jugoslovenske i nacionalne scene. Autor je knjiga „Gut baj Brodvej, elo Vrans“ iz 1996. i „Trčanjem za svojom senkom“ iz 2006. sa pozitivnim recenzijama kritike.

Slična dešavanja


Galerija Grafički kolektiv dešavanja