Mia David - Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo.

Vreme:

27. jan – 1. mar 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Novembar Galerija

Beograd

Novembar Galerija
Slika za Mia David - Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo.

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Galerija Novembar Vas sa zadovoljstvom poziva na otvaranje izložbe Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. autorke Mie David u subotu, 27.01. u 13h.

Intimna i važna pitanja odnosa prema sebi i drugima u zrelim godinama, kao i suočavanja sa sopstvenim telom i promenama, centralna su tema izložbe Sećaš se kad si rekao to je to, samo je pitanje da li ćemo izdržati. Nismo. Mia David često ističe koliko je za nju lično ujedno i političko te je u tom kontekstu polje najintimnijih emotivnih zbivanja godinama koristila kao inspiraciju za kustoski posao u Navigator galeriji čiji program uspešno vodi. Tekstovi izložbi i njihovi naslovi služili su kao smernica u čitanju radova raznih umetničkih dvojaca koje bi Mia intuitivno povezivala u celine sopstvenim prepričanim iskustvima. Ti tekstovi sada oslobođeni u vidu kajron poruka čine krvotok ove postavke, klize i nestaju oko nas u hladnim nizovima digitalnih ispisa jednog krajnje toplokrvnog sadržaja.

Mia stvara matriks od „prekomernog razmišljanja“ bogat strastima, pokušajima, padanjima i uzdizanjima u potrazi za ispunjenjem, prihvatanjem i priznavanjem, ljubavlju prema sebi, drugima i životu. Hrabro se hvatajući u koštac sa sopstvenim potrebama i strepnjama, Mia nas uvodi u začarani krug overthinkinga i poziva da se pronađemo u svetlećim redovima ispoljenih misli vođenih bujicom „nagona i hormona“ – verovanje koje izaziva iskonski strah! Želja da budemo odabrani kao vredni posvećene i istinske ljubavi neosporno nas vraća na same sebe. Jesmo li i koliko spremni da prihvatimo sopstvena starenja i sopstvena tela okruženi odveć otrcanim, ali iznova unapređivanim pritiscima i manipulacijama patrijarhalno utemeljenog sistema – ističe kustoskinja izložbe Ivana Ivković.

Izložba će biti otvorena od 27. januara i trajaće do marta meseca, a posetioci i posetiteljke je mogu videti svakog radnog dana (osim ponedeljka) od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.

Mia David (Beograd, 1974) je arhitekta, kustos i scenograf. Bavi se savremenom vizuelnom umetnošću, scenskim umetnostima, edukacijom i menadžmentom u kulturi. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala na Grupi za Scenski dizajn Univerziteta umetnosti u Beogradu. Radi kao vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Od 2016. vodi galeriju Navigator.

Autor je velikog broja izvedenih projekata iz oblasti arhitekture, dizajna, scenografije i umetnosti, kao i novinskih tekstova objavljenih u različitim medijima. Izlagala je u Berlinu, Njujorku, Beču, Parizu, Renu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Frankfurtu, Moskvi, Trstu, Rimu, Veneciji, Pragu, i drugim gradovima. Kustos je mnogobrojnih izložbi među kojima je najznačajnija nacionalni nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja među kojima su i Nаgrаdа Bijenаlа scenskog dizаjnа (2007), Nagrаdа “Joаkim Vujić” (2007), Specijalna nagrada Oktobarskog salona (2014) i Zlatna medalja za uspostavljanje dijaloga (Praško kvadrijenale 2015), BEFEM nagrada za Umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira (2023).

Slična dešavanja