Kufamba - Radionice plesa za odrasle

Vreme:

ponedeljak / 6. maj 2024.

19:00

Slika za Kufamba - Radionice plesa za odrasle

Poslednja izmena: 1. maj 2024.

Muzej afričke umetnosti raspisuje poziv za upis polaznika na ciklus radionica tradicionalnih plesova Mozambika – Kufamba.

Plesne radionice su namenjene odraslim osobama (početnicima), koje su zainteresovane da, osim koreografije popularnih plesova, saznaju nešto više i o kulturi ove južnoafričke države.

Besplatan promo-čas održaće se u ponedeljak, 6. maja, od 18 do 19 časova. Zbog ograničenog broja mesta, prijave za prisustvo promotivnom času su obavezne i šalju se na mejl kontakt@mau.rs, do subote, 4. maja.

Prijava zainteresovanih kandidata za upis obaviće se do 10. maja, a radionice će se održavati ponedeljkom, od 13. maja do 3. juna, u terminu od 18 do 19 časova.

O radionicama

U kulturama širom sveta ples omogućava telesno izražavanje ličnog i kolektivnog identiteta.

Afrički plesovi kao vid nematerijalnog kulturnog nasleđa održavaju tradicionalne vrednosti, ali su istovremeno i odraz društvenih promena. U Africi postoji na hiljade vrsta plesova, koji se izvode u brojne svrhe – povodom rituala namenjenih svetim i religijskim praksama (povezivanje sa kultovima predaka, otelovljavanje duhova i natprirodnih božanstava), ali i za obeležavanje važnih događaja (obredi prelaza, kraljevski plesovi, itd.) i socijalizaciju zajednice.

Mozambik, država na jugu Afrike, poseduje živopisnu plesnu tradiciju, specifičnu u odnosu na narod i region gde se praktikuje. Reč kufamba na xirzonga jeziku Mozambika znači „pokret, kruženje“ i podseća nas na to da ples kao vid „univerzalnog jezika“ omogućava uspostavljanje kulturnog dijaloga i sporazumevanje ljudi širom sveta.

Radionice Kufamba predstavljaju posebnu priliku da putem plesa upoznate kulturu Mozambika i savladate koreografije tradicionalnih plesova marabenta i ksigubu.

Marabenta (orig. Marrabenta) je jedan od najpopularnijih plesova Mozambika. Tokom 1940-ih godina ples se izvodio u seoskim zajednicama južnog Mozambika, a 1975. godine postaje jedan od glavnih načina kulturnog otpora protiv portugalskog kolonijalizma. Danas ples izvode žene u raznobojnim kapulana kostimima.

Ksigubu (orig. Xigubu) je ratnički ples i kulturna ekspresija otpora prema kolonijalnoj opresiji u Mozambiku, ali i u drugim južnoafričkim zemljama. Ples se izvodi uz zvukove bubnjeva i danas predstavlja nacionalni simbol Mozambika.

Za pohađanje ciklusa radionica plesno iskustvo je poželjno, ali nije neophodno – od vas očekujemo samo dobru volju i spremnost da se prepustite dinamičnim ritmovima Mozambika!

Informacije o plesnim radionicama:

Ciklus se sastoji iz četiri radionice koje će se održavati svakog ponedeljka od 18 do 19 časova, od 13. maja do 3. juna 2024. godine.

Maksimalan broj polaznika je deset, a cena kursa iznosi 2.000 dinara.

Zainteresovani kandidati treba da pošalju prijave na kontakt@mau.rs do 10. maja sa sledećim podacima:

Ime i prezime, godina rođenja, kontakt telefon i mejl,

Zašto želite da pohađate kurs (kratko, do 100 reči).

Nakon slanja prijave dobićete instrukcije za uplatu, a upis se vrši do popunjavanja svih mesta. Polaznici treba da dođu u sportskoj ili opuštenoj opremi, da ponesu jednu maramu sa sobom (približno 150x50 cm), kao i flašicu vode.

Tokom održavanja radionica, Muzej ima pravo fotografisanja i snimanja video-zapisa programa za muzejsku arhivu, kao i za objave u medijima i na društvenim mrežama.

O predavačima

Donia Tembe Đurić
Donia Tembe Đurić je po profesiji istoričarka i plesačica iz Mozambika koja trenutno živi u Srbiji.

Osnovne studije istorije sa specijalizacijom društvene istorije završila je u Maputu na Eduardo Mondlejn Univerzitetu.

Plesom i glumom se bavi od mlađih dana. Donia je članica „Milorhoa“, jednog od najvećih klubova tradicionalnog plesa u Mozambiku, i sertifikovani je plesno-sportski trener od strane Svetske plesne federacije.

Pored afričkih tradicionalnih plesova, ima velikog iskustva u savremenom plesu, klasičnim i latino-američkim plesovima. Osvojila je brojna plesna takmičenja u Lesotu, Esvatiniju, Bocvani, Mozambiku i Srbiji.

Aleksandra Gačić
Aleksandra Gačić je kustos-saradnik MAU. Po profesiji master etnolog i antropolog, Aleksandra se već deset godina bavi urbanim plesovima (hip-hop i kramp) u vidu takmičenja i edukacije.

Slična dešavanja