Drumovanje :: Slađana Milojević

Vreme:

4–13. april 2024.

Otvaranje u 18:00

Mesto:

Galerija Singidunum

Beograd

Galerija Singidunum
Slika za Drumovanje :: Slađana Milojević

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Svako od nas se tokom različitih životnih perioda i profesionalnih karijera više puta nalazio na raskršću. Na raskršću želja i mogućnosti, realnog i nerealnog, ispravnog i poželjnog... Da li je odabir staze kojom ćemo se kretati najbezbedniji ? Da li biramo sigurnost ili neizvesnost? Koliko smo hrabri da hodamo „neravnim“ putevima? Da li su odabrani drum i pravac pravi? A šta znači pravi? Da li je pravi put za svakoga od nas i najbolje rešenje? Koliko je hrabrosti potrebno da se izađe iz zone komfora i krene neutabanim stazama?

Umetnici svih profila, kreativci iz sveta primenjene i likovne umetnosti, teatra i filmske struke, plesači i muzičari oduvek su bili pioniri u inventivnosti, pomeranju granica i izazivanju različitih vrsta emocija kod publike i konzumenata kulturnih sadržaja. Neretko su bili neshvaćeni, a njihove ideje u početku neprihvatljive i odbačene. Većina njih se ipak nije utopila u kolotečinu, boreći se sama sa sobom i establišmentom. Njihov senzibilitet, nemiran duh i „glad“ za slobodnim interpretacijama stvarnosti i neograničenim umetničkim prostorima uglavnom su vremenom dostizali svoje opravdane vrhunce.

Slađana Milojević pripada grupi savremenih autora i iz godine u godinu rapidno napreduje u sferi svog primarnog interesovanja iz oblasti tekstila i reciklaže, dok svakom samostalnom izložbom i učešćem na kolektivnim postavkama podiže letvicu u svom izrazu. Bilo da se radi o utilitarnim kreacijama, modnim detaljima, tapiserijama, prostornim i zidnim instalacijama, dolaze do izražaja njena savršena tehnička izvedba, znalačka upotreba materijala, vešta kombinacija boja i tekstura. Nastanku svakog eksponata autorka pristupa analitički, a izlagačko iskustvo i zrelost su doprineli smelom eksperimentisanju i uspešnoj realizaciji pre t hodno dobro osmišljenih ideja. Motiv za nastanak ove izložbe su reminiscencije i pozitivan osvrt na sve naše izabrane životne puteve. Bilo da se radi o emotivnim ili stvarnim putevima, stazama kojima smo prošli ili koje smo izbegli, sećanja na odluke u kom smeru krenuti bile su polazišne tačke od kojih je Slađana krenula i u kom pravcu je razvijala ovu kolekciju.

Na projektu nazvanom „Drumovanje“ umetnica je dugo i predano radila sa namerom da svoje ideje i misli prenese na flispapir i reciklirani papir koristeći isti postupak kojim oslikava svilu tehnikom batika. Da bi krajnji rezultat bio na vrhunskom nivou, potrebno je dosta truda, veštine i marljivog rada, jer je papir-batik tehnika vrlo zahtevna i nepredvidiva. Nanošenje tečnog vrućeg voska tjantingom i četkom na flispapir doprinelo je da se tretiranje površine usmeri u pravcu neočekivanih spojeva i volumena.

Postavku čine tri uzbudljiva i originalna segmenta kao posebne vizuelne kreacije koje se međusobno prepliću tvoreći harmoničnu i impresivnu celinu. U svaki segment Slađana je ugradila svoj prepoznatljiv senzibilitet, autorski rukopis i stil izražavanja. Prvu grupu radova čine minijature–kolaži kvadratnog i pravougaonog formata. Igrajući se sa prirodnim materijalima, papirom i svilom, voskom je iscrtavala šare koje je potom farbala bojama za tekstil. Ova zahtevna tehnika i dugotrajan proces, vođeni veštom rukom, doprineli su da grafičke, likovne i kolorističke kompozicije ne budu samo apstraktne tematike. Grupa radova–kolaža sa akcentom na zemljanim bojama i intervencija sa tušem vode nas u neke bajkovite pejzaže u kojima se naziru elementi iz prirode, drveće, kuće, putevi... Koristeći lomljeni vosak i svetliji kolorit u drugoj grupi minijatura, autorka je dobila „rešetkast“ gornji sloj, koji je u savršenom kontrastu sa oslikanim kolorističkim bravurama prvog sloja koji predstavlja osnovu slike. U tim naoko apstraktnim slikama uspela je da postigne efekte dubine, perspektive i odsjaja u kojima se naziru građevine, pejzaži u raznim godišnjim dobima, figure, šume... Fluidne, plastificirane 3D prostorne instalacije – kolaži batika na flispapiru i recikliranom papiru čine drugi segment ove fascinantne postavke. Plastifikacijom kolaža i vertikalnimn nizanjem u tri, četiri reda ovi mozaici od tekstila zemljanih boja odaju utisak transparentnosti, vibrantnosti i dubine. Raskošni dekorativni svileni panoi velikih dimenzija u zelenim i narandžastim nijansama se prirodno nadovezuju na prethodna dva segmenta postavke. Dinamika linija i elemenata uzetih iz geometrijskog, apstraktnog i floralnog sveta sugerišu emotivan pristup, kao i rešenost umetnice da se impresija što vernije prenese.

Vizuelni harmonizovani odnos i efekat izloženih eksponata, maštovito i znalački komponovanih boja, materijala i formi, odraz su unutrašnjeg impulsa i kreativnog zanosa autorke. Eksperimentalnom metodologijom Slađana je pulsiranje života, svoja raskršća i drumovanja predstavila autentičnim sofisticiranim rešenjima i sentimentalnim pristupom.

Maja Škaljac - Stanošević, istoričar umetnosti

Flajer za Drumovanje :: Slađana Milojević

Flajer za Drumovanje :: Slađana Milojević

Slična dešavanja


Galerija Singidunum dešavanja

Nema više ništa :(