Trag klasike u susret novom

Vreme:

1. feb – 1. mar 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Galerija RTS

Beograd

Galerija RTS
Slika za Trag klasike u susret novom

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

O stvaralaštvu dve umetnice, majke i kćerke, govoriće autorka izložbe akademski slikar Zorica Šujica i likovna kritičarka Maja Živanović. U umetničkom delu programa nastupiće Tatjana Olujić.

EKATERINA MILIĆEVIĆ rođena je u Moskvi, u porodici poznatog arhitekte Jurija Berjoskina. Od ranog detinjstva otac je kod ćerke razvijao ljubav prema umetnosti i u desetoj godini upisao je u likovnu školu. Direktor u školi na Kropotkinskoj bio je poznati moskovski slikar Jevgenij Lapin đak Kuprina i Ševčenka, osnivača ruske avangardne škole dvadesetog veka (njegova dela nalaze se u Tretjekovskoj galeriji i Ruskom muzeju). Pod uticajem oca, Ekaterina upisuje Arhitektonski fakultet gde jei diplomirala kod glavnog arhitekte Moskve, akademika Mihaila Posohina. Još za vreme studija učestvovala je na konkursima mladih slikara Moskve i osvajala zapažene nagrade.Od 1997. godine postaje umetnički direktor galerije Ruskog doma u Beogradu. Sarađuje sa najpoznatijim jugoslovenskim slikarima tog vremena: Milošem Šobajićem, Oljom Ivanjicki, Radovanom Mićom Trnavcem, Milićem od Mačve, Draganom Maleševićem Tapijem, Sergejom Jovanovićem...

IVANA KRALjEVIĆ rođena je 1989. godine u Beogradu. Ćerka poznate umetnice Ekaterine Milićević i unuka moskovskog arhitekte Jurija Berjoskina. Od malena je pohađala dečiju likovnu školu pri Ruskom domu u Beogradu, kasnije u Diplomatskom klubu – kojom je rukovodila njena majka Ekaterina. Takođe je pohađala atelje profesora Jelovca. Po završetku srednje Dizajnerske škole u Beogradu, upisuje Megatrend fakultet za umetnost i dizajn, ali nakon godinu dana napušta studije i odlazi u Italiju gde upisuje slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Torinu. Pored svoje majke, umetnost i slikarstvo je učila od svojih dragih profesora, među kojima su: Jelena Medaković, Zora Davidović, Dragana Rodić, Gianfranco Rizzi, Marco Cingolani, Laura Valle, Gian Alberto Fari nella, Antonio Fortunato. Pored slikarstva uvek je gajila ljubav prema ilustraciji i savremenom kostimu. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji, Italiji, Rusiji i Švajcarskoj. Prva izložba je bila održana još tokom školovanja u Beogradu, u kulturnom centru Braća Stamenković, nakon toga je izlagala na izložbi „Oktobar“ u Ruskom domu 2013, a samostalnu izložbu u Ruskom domu imala je 2014. godine, 2015. godine u Pinakoteci Akademije Albertine, 2022. u Moskvi, a u aprilu 2022. otvara svoju galeriju u Cirihu „Gallerie Kraljevic“.

Više o izložbi možete pogledati na sajtu rts.rs.

Dobrodošli!

Slična dešavanja