Rukotvorine :: Slobodan Knežević Abi

Vreme:

13. apr – 4. maj 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Galerija B2

Beograd

Galerija B2
Slika za Rukotvorine :: Slobodan Knežević Abi

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

U subotu 13.4.2024. u 19 časova beogradska B2 galerija otvara novu postavku sa delima novosadskog umetnika Slobodana Kneževića Abija pod nazivom Rukotvorine. Izložba obuhvata više od osamdeset radova nastalih u različitim tehnika u periodu od 1976. do 2021. i predstavlja početak istraživanja novosadske postmodernističke umetničke scene. 

Za delo Kneževića, kako ističe autorka teksta u katalogu izložbe Irina Subotić, u celosti važi Gropiusov iskaz "Rukotvorina je osnova svakog umetnika". Uprkos novim tehnologijama, mrežama, fantastici, dematerijalizaciji, konceptualnim idejama i dubokim teorijama, rad Slobodana Kneževića Abija, je rukotvorina u kojoj prepoznajemo čin njegovog stvaralačkog trenutka grafike ispunjene događanjima u materiji.

"Svojim utvrđenim ali nikad ponavljanim konceptualističko-minimalističkim postupkom (ponavljanje sa razlikom), istraživao je granične vrednosti i krajnje mogućnosti različitih grafičkih tehnika, unosio niz semantičkih, tehničkih i tehnoloških novina, bavio se izradom papirne pulpe, njenom strukturom i bojenim relacijama, otkrivao prostorne mogućnosti tradicionalno dvodimenzionalnih radova, postavljao ekološka pitanja. Jednom rečju: širio dijapazone grafike, uključujući i izradu unikatnih predmeta od unikatnih, sopstveno stvaranih materijala (...) Ne možemo se oteti utisku da inventivnost, celovitost i duhovitost vizuelnog iskaza Abija Kneževića, iskazanog kroz svaku disciplinu kojoj se posveti, ostavlja mnogo prostora za uvek nove doživljaje, razmišljanja i tumačenja. To je vrednost njegove kreativnosti." Irina Subotić u predgovoru kataloga izložbe.

Izložba se realizuje sa novosadskog galerijom Bel Art koja će 16. aprila u svom prostoru prirediti izložbu pod nazivom Linija, Slobodan Knežević Abi. U okviru nje biće predstavljen drugi deo opusa umetnika, a tekst u katalogu je priredio Sava Stepanov.

Izložba u B2 je otvorena do 4. maja, a u Bel Art galeriji do polovine maja.

Autor fotografija: Milan Kralj

Slobodan Knežević - Abi je rođen 1948. godine u Bačkom Dobrom Polju. Završio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek grafike 1977. i magistarske studije 1979. godine u klasi profesora Marka Krsmanovića. Član je ULUS-a i SULUV-a. Od 1980. godine zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, od 1996. u zvanju redovnog profesora na predmetu Grafika sa tehnologijom, a od 2016. godine u penziji. 

Galerija B2 tokom svoje šeste izlagačke sezone bavi se temom vremena iz ugla posmatrača. Kakve sve unutrašnje slike može da proizvede umetnički objekat gde ćemo serijom izložbi dovoditi u odnos materijalizovano delo i proživljeno iskustvo o njemu. Radno vreme B2 galerije je ponedeljak-petak od 12.00 do 20.00 časova; subota od 10.00 do 15.00 časova.

Slična dešavanja