Rekonstrukcija zvezdane prašine :: Antonio Hoze Guzman (PAN) i Iva Janković

Vreme:

16. maj – 22. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

DOTS GALLERY

Beograd

DOTS GALLERY
Slika za Rekonstrukcija zvezdane prašine :: Antonio Hoze Guzman (PAN) i Iva Janković

Poslednja izmena: 10. maj 2024.

Umetnici: Antonio Hoze Guzman i Iva Janković
Kustoskinje: Mirjana Dušić & Ljuba Jovićević
Dizajn: Isidora M. Nikolić
Otvaranje izložbe: četvrtak, 16. maj od 19 do 21h
Trajanje izložbe: 16. maj — 22. jun 2024.

Umetnički par Antonio Hoze Guzman (Panama) i Iva Janković (Srbija) su multidisciplinarni tandem čiji se kreativni put ukrstio u Amsterdamu, gde su osnovali studio Atelier GF Workstation, 1995. godine.

Nakon značajne izložbe i performansa u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2022), Guzman i Janković su uključeni u kustosku selekciju Adrijana Pedrose u Arsenalu tokom 60. Venecijanskog bijenala (2024).

“Rekonstrukcija zvezdane prašine” predstavlja novi ciklus radova koji se bave tekstilom, zvučnim pejzažima, video zapisima i performansima vezanim za geopolitičke granice i autohtone identitete u okviru istorije tekstilnih umetnosti. Njihovo istraživanje tekstila se bavi kompleksnim pitanjima nacionalnog identiteta, sećanja i zavičaja, koja se nameću prilikom podele nacija predaka. Utkano u delu Guzmana i Jankovića nalazi se duboko ukorenjeno ubeđenje da se naš savremeni svet formirao kroz migracije.

Tkanine predstavljene na izložbi “Rekonstrukciji zvezdane prašine” odlikuju se geometrijskim i monohromatskim ekspresijama i uticajima brojnih migratornih vernakulalnih tekstilnih elemenata preuzetih sa brojnih putovanja umetničkog dvojca u Dakar, Sao Paulo, Rio, Mumbaj, Tokio, Panama Siti, Gvatemalu, Srbiju i Hrvatsku. Tkanine su isprepletene apstraktnom matricom interkulturalnih genetskih sekvenci koje ujedno predstavljaju i otelotvorenje globalnih veza između Amerike, Istočne Evrope i Afrike.

Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, dok je za dizajn kataloga zadužena Isidora M. Nikolić. Izložba će biti otvorena do 22. juna.

Slična dešavanja


DOTS GALLERY dešavanja

Nema više ništa :(