Priča o Rave kulturi 90-ih

Vreme:

četvrtak / 28. dec 2023.

23:00

Mesto:

Dorćol Platz

Beograd

Dorćol Platz
Slika za Priča o Rave kulturi 90-ih

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Čas urbane istorije u Dorćol Platzu u saradnji sa Dok' n' Ritam festivalom

Vreme je za čas urbane istorije u Dorćol Platzu u saradnji sa festivalom muzičkog dokumentarmog filma Dok'n'Ritam. Tema je ovog puta rave kultura 90- ih godina u Beogradu. U vreme kad je Srbija bila pod sankcijama, gradovi bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi svoju sreću pronalaze u tek začetoj "rave" supkulturi.

U četvrtak, 28. decembra za vas smo pripremili dve filmske projekcije nakon kojih će legendarni DJ Lale, aktivan na sceni još od 1994. vrteti retro set sa vinila, pripremljen specijalno za ovu priliku.

Ulaznice po ceni od 500 rsd mogu se kupiti na licu mesta, na dan dešavanja.

Film ovenčan nagradom ovogodišnjeg izdanja festivala Dok'n'Ritam, "Bajka bespovratnog vremena" priča nam upravo o tim danima i uticaju koji je ova supkultura ostvarila u urbanim gradskim sredinama. Nakon filma, sledi specijalan DJ vinil retro set, samo za ovu priliku, DJ Lale b2b ZMIX (Happy people).

Film Bajka Bespovratnog vremena :

Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, sve jedno, bez obzira da li pripada klubskoj (underground) sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički nivo. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se koristi kao polazište za bavljenje načinom na koji se ovdašnja klubska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka. Stim u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija, ispričaće nam svoju bajku, Bajku o bespovratnom vremenu.

Reditelj : Pavle Terzić Produkcija : TAG media , koproducent Technokratia

Slična dešavanja