Počeci muzičkog minimalizma u Jugoslaviji

Vreme:

25. maj – 3. jun 2024.

Otvaranje u 19:00

Mesto:

UK Parobrod

Beograd

UK Parobrod
Slika za Počeci muzičkog minimalizma u Jugoslaviji

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

THE ORIGINS OF YUGOSLAV MUSICAL MINIMALISM
POČECI MUZIČKOG MINIMALIZMA U JUGOSLAVIJI

Izložba "Počeci muzičkog minimalizma u Jugoslaviji" autorki Laure Emeri i Ivane Miladinović Price biće otvorena u subotu, 25. maja, od 19č, u Ustanovi kulture Parobrod.

Izložbu će otvoriti dr Marija Pavlović (direktorka UK Parobrod), kompozitor Miša Savić i autorke izložbe: dr Laura Emeri (Emory University, Atlanta, USA) i dr Ivana Miladinović Prica (Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu).

Izložbu možete pogledati do 3. juna 2024. godine.

Sedamdesete i osamdesete godine XX veka iznedrile su neke od najradikalnijih muzičkih inovacija u bivšoj Jugoslaviji. Na talasu posleratnog kulturnog i umetničkog otvaranja prema Zapadu, unutar integralnog jugoslovenskog kulturnog prostora, Studentski kulturni centar (SKC) – „siguran prostorˮ koji je mladim generacijama omogućavao umetnička istraživanja izražajnih postupaka, medija i materijala – otvorio je svoja vrata 1971. godine i ubrzo postao „magnetˮ za eksperimentalne umetnike širom Istočnog i Zapadnog bloka.

Rodno mesto Nove umetničke prakse u Jugoslaviji, predvođene Marinom Abramović i drugim umetnicima iz grupe „Šestoro autoraˮ, kao i mladim buntovnim kompozitorima i izvođačima u krugu Opusa 4 i Ansambla za drugu novu muziku – SKC je tokom 70-ih i 80-ih godina XX veka bio pozornica za širok spektar radikalnih tendencija. Mladi kompozitori-izvođači: Milimir Drašković, Miodrag Lazarov Pashu, Miroslav Savić i Vladimir Tošić, zajedno s Milošem Raičkovićem i Ansamblom za drugu novu muziku oblikovali su novo doba avangarde, dajući značajan impuls širenju novih tendencija u umetnosti i muzici bivše Jugoslavije – performans arta, konceptualne umetnosti, minimalizma, kejdžovskog eksperimentalizma, fluksusa i intermedijalnih formi. Kroz individualna poetička traganja i kolektivnu aktivnost, fluktuaciju ideja i stavova, ovi umetnici su povezali Istok sa Zapadom uprkos tadašnjoj geopolitičkoj podeli sveta. Na fonu arhivske građe i fotografija zvaničnog fotografa SKC-a Nebojše Čankovića i drugih, ova izložba autorki Laure Emeri i Ivane Miladinović Price, donosi sveobuhvatnu prezentaciju o umetnicima koji su pod okriljem SKC-a bili ključni nosioci začetka i razvoja muzičkog minimalizma u Jugoslaviji.

Izložba se održava u okviru Devete međunarodne konferencije o muzici i minimalizmu Minimalistička prožimanja (Minimalist Intersections) u organizaciji SANU, Muzikološkog institusa SANU i Udruženja za minimalističku muziku.

Slična dešavanja


UK Parobrod dešavanja