Nijanse plave :: Ivana Živić, Jana Stojanović, Valeria Orlova

Vreme:

4–24. april 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za Nijanse plave :: Ivana Živić, Jana Stojanović, Valeria Orlova

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Pozivamo vas na izložbu tri savremene umetnice koje se bave temom vode. Izložba pod nazivom „Nijanse plave“ nastala je saradnjom tri vizuelne umetnice čiji se radovi dodiruju u motivu vode. Ivana Živić, Jana Stojanović i Valerija Orlova, svaka na svoj način gradi lične svetove i kroz individualne prizmu stvara svoj – svet u plavom. Voda kao simbol čistote i pokreta, kao i promene uz mogućnost postojanja u različitim stanjima, kombinuje se kroz plavetne prostore različitih pejzaža, ali i enterijera, privatnih i javnih prostora. Ulja na platnu ovih slikarki dočaravaju kontemplativne misli i osećanja kroz prizmu žene i njihovih ličnih „plavih“utopija, stvarajući jednu novu, nadrealnu koheziju

Otvaranje: 04.04.2024 u 19 časova

”U nekoj današnjoj poželjnoj slici realnosti preovladava težnja za lepim, mladim, savršenim, pozitivnim, energičnim, materijalnim. Visoki estetski ideali, spontana lakoća življenja, uživanje, uspeh i balans koji se podrazumeva na svim nivoima. Kada bi mogla da se ilustruje ta emocija koju danas skoro svi na neki svoj način osećamo ona bi izgledala baš kao neki starinski prostor ispunjen vodom u kojem plutaš. Portal u kom možeš da letiš ali ne možeš da dišeš”, opisuje svoje slike Ivana Živić.

Jana Stojanović za svoju umetnost kaže: ”Bavim se imperativom brzine i hiperprodukcije u današnjem društvu, postavljajući lokvanj kao motiv u različite kadrove na vodi. Kao krhko biće on opstaje u mulju i uspeva da zadrži svoju čistotu i dugovečnost, mirno obitavajući uz minimalni pokret. Njeno viđenje plave otelotvorilo je ovakvu misao kroz prikazivanje suprotnosti današnjem nemirnom, ekspresivnom i nametljivom čoveku koji se Samo kao takav očekuje. Ovakvi prikazi čistote flore i umirujuće plavih pejzaža predstavljaju pandan misli o nekom boljem i postojanijem čoveku čiji se glas suptilno, ali jako čuje.”

Valeria Orlova je inspirisana talasima koji simbolizuju stalno promenjivu prirodu mora, odražavajući ciklične ritmove samog života. Smirujući uticaj vode očit je u umirujućim tonovima i fluidnim linijama slike, pozivajući gledaoce da urone u njenu mirnu lepotu.

Slična dešavanja


Galerija Nikola Radošević dešavanja

Nema više ništa :(