Mudhoney (USA)

Vreme:

utorak / 17. sep 2024.

21:00

Mesto:

Dorćol Platz

Beograd

Dorćol Platz
Slika za Mudhoney (USA)

Poslednja izmena: 26. apr 2024.

Pioniri grungea Mudhoney sredinom septembra u Dorćol Platzu!

Nakon više od devet godina legendarni grungeri Mudhoney vraćaju se u Beograd! Ovom prilikom u Dorćol Platz dolaze na krilima svog poslednjeg albuma „Plastic Eternity“ koji je svetlo dana ugledao prošle godine. Datum za upisati u pametne telefone ili crne notese je 17. septembra. Early bird ulaznice po ceni od 2900 dinara mogu se kupiti preko Gigstix-a , dok će im pretprodajna cena biti 3300 dinara. Na ulazu će, ako ih ostane, koštati 3700 dinara.

Mudhoney jedan je od onih bendova čiju biografiju treba poznavati kako bi se bolje shvatio kontekst jedne epohe. Osnivači benda Mark Arm i Steve Turner u predgrađu Seattlea svoj, uslovno rečeno muzički put započinju 1978. s „najgorim bendom ikad“, kako su ih predstavili na lokalnom radiju, a ime Mr. Epp and the Calculations dali su po učiteljici matematike iz srednje škole. Istini za volju, sami počeci više su bili zezancija nego stvaran bend pa su prvi pravi nastup imali tek tri godine kasnije – momci zapravo i nisu baš znali svirati. I tu dolazimo do jednog od onih opštih, popkulturnih mesta kad je u pitanju Mudhoney – Mark Arm koji je, opisujući svoj tadašnji bend, prvi upotrebio reč grunge: „I hate Mr. Epp and the Calculations! Pure grunge! Pure noise! Pure shit!”. On uskoro s Turnerom ulazi u ponešto ozbiljniju fazu pa 1984. osnivaju kultni Green River, bend čiji se prvi EP “Come on Down” smatra prvim grunge izdanjem uopšte. Zanimljivo da su s njima u tom bendu bili i basista Jeff Ament i gitarista Stone Gossard koji su par godina kasnije osnovali Pearl Jam.

Iako su se Arm i Turner razišli u ovoj fazi zbog neslaganja kako bi Green River trebao zvučati, ponovno ujedinjuju snage krajem 1987. i tad konačno nastaje Mudhoney koji je ime dobio po istoimenom filmu karakterističnog američkog reditelja Russa Meyera. Na basu im se tad pridružuje Matt Lukin koji je taman izašao iz kultnih Melvinsa. Za legendarni label Sub Pop uskoro izdaju svoj debitantski EP “Superfuzz Bigmuff”, jednog od omiljenih albuma Kurt Cobaina. Tu je i njihov prvi singl "Touch Me I'm Sick" s kojim su postigli popriličnu vidljivost i popularnost u SAD-u. Sonic Youth ih uskoro zove na turneju po Velikoj Britaniji, dok 1989. izdaju svoj prvi album “Mudhoney”. Od tada su nanizali još 10 zvaničnih izdanja i zacementirali svoj kultni status na globalnom nivou. Uz spomenute Arma i Turnera u bendu je i dalje jedan od osnivača, bubnjar Dan Peters, dok je na basu od 2001. Australijanac Guy Maddison.

Drugi koncert Mudhoneyja u Beogradu prosto se ne sme propustiti, vidimo se 17. septembra u Dorćol Platzu! Pre Beograda Mudhoney  će da nastupi u Zagrebu i Rijeci, takođe u organizaciji Hengtajma.

FB: https://www.facebook.com/MudhoneyOfficial
YT
https://www.youtube.com/watch?v=_nGsT_qFMBs
SP
https://open.spotify.com/artist/7LuYiSXiWs86rwWJjEEgB9
IG
https://www.instagram.com/mudhoney_/

Fb event: https://www.facebook.com/events/297649956712355

Slična dešavanja