LP Duo :: Sonja Lončar i Andy Pavlov

Vreme:

četvrtak / 30. maj 2024.

20:00

Mesto:

Kolarac

Beograd

Kolarac
Slika za LP Duo :: Sonja Lončar i Andy Pavlov

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

Klavirski LP Duo – Sonja Lončar i Andy Pavlov će održati  koncert 30. maja na Kolarcu

Uz LP Duo, na ovom posebnom koncertu će nastupati i klavirski duo Jeroen & Sandra van Veen (Holandija) , i to će biti prvo izvođenje na dva akustična i dva „Duality” hibridna klavira.

Program:
Simeon Ten Holt
CANTO OSTINATO

Od 2004. godine, pijanisti, kompozitori i inovatori, Sonja Lončar i Andrija Pavlović (a.k.a. Andy Pavlov), poznati u svetu muzike kao LP Duo, eksperimentišu sa beskrajnim mogućnostima sviranja na dva klavira i razvijaju nov pristup klavirskoj muzici. Brišući granice između žanrova, postali su jedan od najautentičnijih muzičkih sastava, izvodeći gotovo kompletan repertoar za dva klavira, kao i svoju autorsku muziku. Nastupali su na najvećim festivalima i u koncertnim dvoranama kao što su Karnegi hol u Njujorku, Džon F. Kenedi centar za scensku umetnost u Vašingtonu, festival Ars Electronica u Lincu, festival Sonar u Barseloni, Meguro Persimmon Hall u Tokiju, Music in Pyeong Chang, u Južnoj Koreji, Konserthebau u Amsterdamu, kao i na turnejama širom Evrope, SAD i Azije. Do sada su objavili više albuma za različite izdavačke kuće (Universal Music, Donemus, Helikon records, Centar za novu umetnost, Sweet Sensation), među kojima se posebno ističu Duality (2019) i Dead Sea (2022). Neki od snimaka sa ovih albuma našli su se i u izboru renomirane izdavačke kuće Deutsche Grammophon. Komponuju primenjenu muziku za pozorište, film i televiziju. Jedan od njihovih mnogobrojnih alter ega je i projekat LP Elektro, dok je Andrija Pavlović aktivan i pod imenom Andy Pavlov.

Sonja Lončar i Andrija Pavlović su bili koautori i umetnički lideri međunarodnog projekta Quantum Music (2015–2018) i njegovog naslednika Beyond Quantum Music (2019-2022), koji je imao za cilj da istraži i približi udaljene svetove muzike i kvantne fizike. Poslednjih godina razvili su potpuno nov instrument – Duality Portable Hybrid Piano System. Dodavanjem posebnog hardvera, povezuju akustični klavir sa računarom te uspevaju lako da manipulišu bilo kojim digitalnim zvukom, svetlom ili videom, spajajući svetove akustičnog i digitalnog.

Na ovom posebnom koncertu, 30. maja na Kolarcu, koji je deo njihove jubilarne dvadesete sezone, LP Duu pridružuje se legendarni klavirski duo koji čine Jerun i Sandra van Vejn (Jeroen & Sandra van Veen), pioniri izvođenja muzike holandskog kompozitora Simeona ten Holta (1923–2012). Njegov Kanto Ostinato (Canto Ostinato, 1979), smatra se jednim od najpoznatijih dela u savremenoj istoriji klasične holandske muzike.

„Kompozicija Canto Ostinato ušla je u naše živote potpuno spontano pre dvadeset godina, kada smo počinjali da sviramo zajedno. U mnogome nam je promenilo život. Zahvaljujući ten Holtovoj muzici, proputovali smo svet, stekli nove prijatelje, osvajali Holandiju i različite standardne i nestandardne scene – od tramvaja, broda, ulice, do najvećih koncertnih dvorana poput Konserthebau u Amsterdamu. Upravo u ovoj predivnoj dvorani, zajedno sa našim dragim prijateljima i divnim umetnicima, Jerunom i Sandrom van Vejn, održali smo tri rasprodata koncerta u poslednjih godinu dana izvodeći Canto Ostinato na četiri klavira. Veliko nam je zadovoljstvo da deo ove magije ponovimo i u Beogradu.” LP Duo

Najistaknutiji aspekt ove kompozicije je sloboda koja je poverena izvođačima. Komad se može izvoditi na različitim instrumentima i sa različitim brojem izvođača. Kompozitor je napravio 106 ćelija nazvanih „sekcije“ od nekoliko taktova, koje se mogu svirati slobodno i ponavljati jedan ili više puta, po izboru izvođača. Na ovaj način, delo poprima momenat iznenađenja, jer je svako izvođenje potpuno drugačije. Ovom prilikom, delo će prvi put biti izvedeno na dva akustična i dva „Dualiti“ (Duality) hibridna klavira.

Ulaznice za koncert dostupne su na prodajnim mestima Ticket Visiona i onlajn preko sajta tickets.rs, po cenama od 1000, 1500 i 2000 dinara. 

Koncert LP Dua sa gostima odvija se u okviru Devete međunarodne konferencije o muzici i minimalizmu „Minimalistička prožimanja“, koja se prvi put od osnivanja održava u Jugoistočnoj Evropi. Organizatori konferencije su Srpska akademija nauka i umetnosti, Muzikološki institut SANU, Društvo za minimalističku muziku, Centar beogradskih festivala – CEBEF, koji upravo danas, 22. aprila, proslavlja svoj deseti rođendan, i Muzička škola „Mokranjac“ iz Beograda. Konferenciju i koncertni program podržali su Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropska komisija putem programa ERAZMUS 

Flajer za LP Duo :: Sonja Lončar i Andy Pavlov

Flajer za LP Duo :: Sonja Lončar i Andy Pavlov

Slična dešavanja


Kolarac dešavanja

Nema više ništa :(