Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija

Vreme:

9–31. jul 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija

Poslednja izmena: 10. jul 2024.

Utorak, 9. jula, u 18 časova,
Muzej primenjene umetnosti,
Otvaranje izložbe i promocija kaloga

Katalog je posvećen učešću naše zemlje na prvom Bijenalu umetnosti na Malti, koje je ove godine realizovano u organizaciji Muzeja primenjene umetnosti.

Paviljon Republike Srbije se nalazio se u tvrđavi Svetog Elma u prestonici Malte, jednoj od najkoncentrisanijih istorijskih oblasti na svetu. Grad se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Sa svojih oko 320 spomenika, Valeta je poznata i kao jedinstveni muzej na otvorenom. Među drevnim zidinama, na prvom malteškom Bijenalu, predstavljena je savremena umetnička produkcija iz 23 zemlje.

Glavna tema Bijenala, "Belo more maslinjaka", postavljena je kao poetično podsećanje na mediteransku tradiciju Malte, ali i istovremeni poziv na preispitivanje regionalnih narativa. Polazeći od promišljanja datih tematskih okvira, komesarka i kustoskinja Biljana Jotić, koncipirala je izložbu pod nazivom Likovna umetnost i nasleđe, vizuelni dijalog i prostorna komunikacija.

Izložba otvara pitanja koje se tiču zaštite pokretnog i materijalnog nasleđa i likovnih i stvaralačkih tehnika. ”U doba paralelnih realnosti, fizičke i virtuelne perspektive postojanja, slika i skulptura predstavljaju materiju, taktilnu formu koja proizilazi iz čoveka”, ističe u autorskom tekstu kataloga Biljana Jotić, ukazujući na neophodnost očuvanja primarnih medija čovekovog izražavanja i značaj materijalizacije konceptualne osnove.

Umetnici Ivana Živić, Miodrag Rogan i Đorđe Stanojević su, po pozivu, na Bijenalu istražili kustoski koncept u okviru site-specific izložbe.

Katalog otkriva detalje o konceptu izložbe, radovima, autorima i dokumentuje kako je izgledao Paviljon Srbije na Malti. Sa delima učesnika beogradska publika ima priliku direktno da se upozna na aktuelnoj izložbi u Muzeju primenjene umetnosti.

Izložba je svojevrstan most između dve kulture, izgrađen pri susretu specifičnih tradicija i savremenih umetničkih praksi. Istražujući principe muškog i ženskog, elemente vode i zemlje, i različite medije, postavka otvara dijalog između tradicije i savremenosti.

Učesnici Bijenala umetnosti na Malti:

Biljana Jotić, komesarka i kustoskinja

Diplomirana istoričarka umetnosti, autorka brojnih stručnih tekstova, izložbenih postavki kao i više lokalnih, regionalnih i međunarodnih projekata, koji su podržani od strane Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata grada Beograda, kao i IPA fondova Evropske unije. U svojstvu direktorke MPU razvija različite oblike saradnje, sa fokusom na povezivanju javnog i civilnog sektora. U ime Ministarstva kulture Republike Srbije vodila projekte: Trijenale u Milanu, Bijenale dizajna u Londonu, Praško kvadrijenale scenskog dizajna, Bijenale umetnosti na Malti. Predsednica Saveta Bijenala u arhitekture u Veneciji 2023.

Ivana Živić, slikarka

Diplomirala i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu. Učesnica preko 65 grupnih i 30 samostalnih izložbi. Dobitnica brojnih nagrada, među kojima su prva nagrada Hercegnovskog zimskog salona, nagrada za crtež Salona lepih umetnosti Francuske, nagrada Fonda Vladimir Veličković, Fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos i druge.

Prepoznatljiva po pustim, imaginarnim, asocijativnim prostorima ispunjenim vodom, u kojima se često javljaju plivačice. Meditativnom atmosferom svojih slika suptilno kritikuje otuđenost savremenog sveta i čoveka.

”Kada bi mogla da se ilustruje ta emocija koju danas skoro svi na neki svoj način osećamo ona bi izgledala baš kao neki starinski prostor ispunjen vodom u kojoj plutaš. Portal u kom možeš da letiš, ali ne možeš da dišeš.”

Miodrag Rogan, vajar

Diplomirao primenjeno vajarstvo na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Predsednik vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije. Autor preko 1500 unikatnih dela primenjene umetnosti koja se nalaze u kolekcijama i zbirkama u zemlji i inostranstvu. Učesnik brojnih izložbi, id Beograda, Pančeva da sve do Ravene, Minhena, Malte… Osnivač vajarske kolonije ”Gest” u Sečnju, autor časopisa ”Zvono”, osnivač umetničke radionice ”Taler dizajn” i umetničke grupe ”Dimenzija”. Njegov svestrani umetnički opus od 2009. obuhvata i bavljenje pozorišnom režijom, scenografijom, kostimografijom i zvukom.

U skulpturalnom izrazu naginje apstrakciji, povezujući skulpturu sa čovekovim prostorom, unutrašnjim ili spoljašnjim.

”Trebalo je da shvatimo da je treća dimenzija veoma bitna za oblikovanje našeg bića.”

Đorđe Stanojević, slikar

Diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnik brojnih kolektivnih izložbi i 45 samostalnih izložbi. Osnivač i umetnički direktor međunarodne platforme ”Nature & Art”. Bavi se teorijom umetnosti i likovnom kritikom. Redovni je profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu.

Slike, skulpture i multisenzorne instalacije stvara osluškujući i prateći prirodu, njene cikluse, procese promena i trajanja. U radu koristi sirovu materiju, zemlju i prirodne pigmente u kombinaciji sa spoljnim atmosferskim uticajima, težeći da zahvati energetski otisak prirode. Njegov atelje je otvoren prostor koji omogućava traganje za iskonskim.

”U obnovljenom otkrivanju pejzaža Stanojević pronalazi mesta tokova i fluktacija velikih hranljivih snaga prirode u traganju za vezama između spoljašnjeg i unutarnjeg sveta.”

Flajer za Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija

Flajer za Likovna umetnost i nasleđe: vizuelni dijalog i prostorna komunikacija

Slična dešavanja


MPU - Muzej primenjene umetnosti Beograd dešavanja

Nema više ništa :(