K. Kafka, sada

Vreme:

11–18. maj 2024.

Slika za K. Kafka, sada

Poslednja izmena: 7. maj 2024.

Festival povodom sto godina od smrti Franca Kafke

Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke.

Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njihovoj relevantnosti.

Uvodni dani festivala (11 - 13. maj) posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra

, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme.

Na zvaničnom otvaranju, 14. maja, u 19 časova, posetioce na platou ispred Kulturnog centra Beograda očekuje performans mirage nymphs koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize.

Tokom festivala biće predstavljeno srpsko izdanje romana Život posle Kafke“ Magdalene Placove, kao i knjiga priča za decu "Prašina, Balegar i Kristina", inspirisana Kafkinim delima.

Završnica festivala namenjena je razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji KCB, Knez Mihailova 6.

Festival se završava javnim čitanjem Umetnika u gladovanju na platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu Komplett Kafka Nikolasa Malera u galeriji Menjačnica Gete instituta i Franc Kafka – čovek svog i našeg vremenakoju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije.

Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar Beograda, Goethe-Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Češki centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji.

➤ Ulaz na sve programe je besplatan.

➤ Više informacija o programu možete pronaći ovde.

➤ Detalje o filmskom programu po danima (11-13. maj), možete naći ovde. 

Slična dešavanja