Izreći sve kao Hamlet u predstavi. Vlado Martek

Vreme:

16. mar – 8. apr 2024.

Otvaranje u 19:00

Mesto:

Galerija B2

Beograd

Galerija B2
Slika za Izreći sve kao Hamlet u predstavi. Vlado Martek

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

B2 galerija u subotu 16. marta u 19 časova otvara izložbu pesnika, konceptualnog umetnika i esejista Vlade Marteka pod nazivom "Izreći sve kao Hamlet u predstavi" , čime započinje svoju šestu izlagačku sezonu.  

Martekova umetnička praksa u velikoj je meri vezana za propitivanje poezije kojoj se pristupa kroz redimejd, land-art, (poetsku) akciju, agitaciju, fotografiju, asamblaž, kolaž. Upravo ta sumnja u jezik i dekonstrukcija istoga, a koja pronalazi uzore u vizuelnoj i konkretnoj poeziji, letrizmu, Fluksusu, vodi do stvaranja ritualnog prostora u kome jezik dobija svoju zasluženu posvetu.

Aktuelna izložba se može posmatrati kao mini retrospektiva, jer obuhvata niz dela nastalih u periodu od kasnih 70-ih pa sve do današnjih dana. Kao što Hamlet izriče dilemu, Martek kroz dve skupine izloženih radova izriče neizbežnu dualnost sveta, totalitet jedne ravnoteže. S jedne strane nalaze se radovi koji promišljaju poeziju i umetnost, a s druge geopolitički radovi koji predstavljaju intervencije na različitim geološkim kartama ili fiktivne karte nastale u različitim medijima. Odabrani radovi su rađeni kredom, olovkom, ima dosta fotografije, foto dokumentacije land arta, grafika, kolaža, asamblaža.  

Tokom boravka u Beogradu, Martek će izvesti agitaciju na grobu Branka Miljkovića, pesnika za čije je delo još davne 1980. izveo agitacije u Zagrebu, Rijeci i Beogradu. Na fasadama gradskih trgova stajali su jednostavni, čak i skromni plakati na kojima je pisalo: "Čitajte pesme Branka Miljkovića".

Četrdeset četiri godine kasnije, umetnik se vraća u Beograd, u vremenu informacija u kom je od presudne važnosti podstaći ljudsko biće na čitanje i promišljanje.

Izložba ostaje otvorena do 8. aprila i rezultat je saradnje galerije B2 i umetničke organizacije Maximum, Zagreb.  

Galerija B2 tokom šeste izlagačke sezone baviće se temom vremena iz ugla posmatrača. Kakve sve unutrašnje slike može da proizvede umetnički objekat gde ćemo serijom izložbi dovoditi u odnos materijalizovano delo i proživljeno iskustvo o njemu. Radno vreme galerije je ponedeljak-petak od 12.00 do 20.00 časova; subota od 10.00 do 15.00 časova.  

Vlado Martek , rođen 1951. godine u Zagrebu, gde je diplomirao književnost i filozofiju. U početku se bavio vizuelnom i konkretnom poezijom (nazvavši je Predpoezija), a od sredine sedamdesetih konceptualizmom i akcionizmom (sa Grupom šestorice autora), umetničkim knjigama te samostalno objavljenim i distribuiranim štampanim izdanjima (samizdati, plakati- agitacije, razglednice). Od početka osamdesetih godina bavi se slikarstvom, vajarstvom, grafikom i land artom. Piše tekstove o poeziji, tekstove i prikaze o umetničkim praksama srodnih autora. U poslednje vreme vratio se projektima u duhu konceptualizma i bavi se fotografijom (arhiviranjem) i umetničkim knjigama kao konceptualnom formom. Tri dela iz njegove konceptualne prakse nalaze se u Zbirci Centra Pompidu, a nekoliko radova u Momi. Retrospektivnu izložbu u Modernoj galeriji u Zagrebu postavio je Zdenko Rus 2008. (sledeće retrospektivne izložbe su bile u Skoplju, Splitu, Rijeci i Ljubljani od 2018. do 2020.) Član je DHK i HDLU. Objavio je 18 knjiga. To su zbirke poezije i predpoezije, knjige eseja o savremenim umetnicima, zbirke tekstova, knjige inscenirane fotografije, knjige o poetskim i političkim agitacijama; 7 grafičkih mapa i dva koautorska izdanja. Godine 2002. izašla je monografska publikacija: Martek – fatalne figure umetnika , autora Miška Šuvakovića te zbornik tekstova o njegovom delu: Vlado Martek – Ova knjiga je bolja od idealne ; Ljubljana, 2020. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.  

Flajer za Izreći sve kao Hamlet u predstavi. Vlado Martek

Flajer za Izreći sve kao Hamlet u predstavi. Vlado Martek

Slična dešavanja