How to get ahead: Nikolina Segarić

Vreme:

28. maj – 5. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Galerija Singidunum

Beograd

Galerija Singidunum
Slika za How to get ahead: Nikolina Segarić

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje samostalne izložbe akademske slikarke Nikoline Segarić, u Galeriji "Singidunum", u utorak, 28. maja u 19 časova. Izložba će biti otvorena za posetioce od 28.5.-5.6.2024.

Radujemo se vašem dolasku!

Nikolinu Segarić intrigira slikanje ispredimenzioniranih figuralnih portreta i detalja jarkog kolorita. Snažan uticaj na nju je imala interakcija na stvaralaštvo Alana Katza, čiju je izložbu videla u bečkoj Albertini. Upravo veliki formati, velike i pročišćene površine su te koje su ostavile najveći uticaj na umetnicu. Predimenzionirana lica obuhvataju puni format platna i proizvod su promišljanja vezanih za kinematografiju - još jedne inspirativne tačke koja spaja dve umetnosti. Kroz seriju radova likovno se izražava atmosfera pogleda u daljinu, onog koji okupira um sa hiljadu i jednom misli. Eteričnost prostora i prozračnost figura na radovima ukazuju na sanjivost i moć prilagođenja. Čiste površine imitiraju beskrajne horizonte te aludiraju na neku vrstu luminalnog prostora u kojem pojedinac nailazi na nove mogućnosti, promišljanja te delovanja. U antropološkom smislu, ono nosi značenje srednjeg stanja, svojevrsnog međuprostora kojem prethodi prošlost, a novo iskustvo još nije došlo. Nikolina svoj rad opisuje kao međuprostor u kojem su ideja i intuitivnost stvaranja delom na podsvesnom nivou, a završna faza dorade jeste buđenje iz sna i uspostavljanje kontrole svesti. Umetnica želi da podstakne na razmišljanje o onom u nama, a taj efekat postiže kroz titrajuće i sanjive portrete.

Nikolina Segarić je rođena u Zadru 1997. godine. Po završetku Prirodoslovno-Grafičke škole upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sa izložbom “Ispod Radara” u klasi Zoltana Novaka diplomira slikarstvo te u istoj 2023. godini dobija nagradu akademijskog vijeća za najbolje diplomante iz akademske godine. Njenu ljubav prema umetnosti dokazuje izlaganje na par zajedničkih izložbi a imala je i jednu samostalnu. Uz tradicionalno slikarstvo, okušala se u muralima, te se neko vreme bavila fotografisanjem za radijski portal. U svom radu se bavi slikanjem predimenzioniranih figuralnih portreta, a paleta boja ističe vibrantnost uljanih nanosa.

Flajer za How to get ahead: Nikolina Segarić

Flajer za How to get ahead: Nikolina Segarić

Slična dešavanja