HOUSE WHERE NOONE’S DIED :: Nikola Radosavljević

Vreme:

5–15. april 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za HOUSE WHERE NOONE’S DIED :: Nikola Radosavljević

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Otvaranje u petak, 05. april u 19 h

Prema budističkim učenjima koja prenose legendu o Kisi Gotami (Kisa Gotami) postoji određena doza utopijske misli u istočnjačkom verovanju da je smrt, i gubitak koji usleđuje nakon nje, utešna i neophodna. Kroz ovo kratko budističko predanje, Kisa nas svojim postupcima suočava sa neizbežnim i primarnim instinktom čoveka da prihvati krajnosti jednog životnog ciklusa, ma koliko oni bili duboki u svom bolu ili široki u svom dometu. Legenda prati razvojni put roditelja koji je upravo izgubio svoje dete, kako u velikoj žalosti od spiritualnog vođe potražuje pomoć. Pripovedač nas vodi na putovanje zajedno sa Kisom, kako bi razmotrili sopstveno shvatanje gubitka, ali i odnos prema velikim prirodnim silama koje balansiraju između života i smrti.

Ovakav simbol centralno je mesto u potrazi za kućom na planeti, koja bi po legendi ponudila jedno zrno crne slačice (Mustard Seed), a u realnosti zauvek preokrenula prirodno dominantnu silu koja razdvaja svet mrtvih od sveta živih. Pojam kuće u kojoj nema mrtvih se u kontekstu trenutne situacije na planetarnom nivou posmatraču predstavlja kao jedinstvena utopija, mesto bezbednog doma koje smrt još uvek nije dotakla. Takvo mesto nastaje kao prikaz nemogućeg a opet neophodnog elementa naše stvarnosti sa namerom da se razarajući gubici uoče i zapamte.

O umetniku:

Radosavljević Nikola (1991) sve nivoe studija završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, (2010 – 2020). Druge master studije završio na FLU u Beogradu, katedra za grafiku, 2022.

U svom radu istražuje dominantne sociološke i političke obrasce koji konstruišu mentalne i fizičke karakteristike savremenog društva. Bavi se pitanjima brojnosti kolektiva, preživljavanjem i otporom, kao i načinima na koje indivudalno sprovodimo svoje borbe za opstankom i slobodom.

Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Nagrada trijenala grafike, Ural, Rusija, 2019. Nagrada Veliki pečat Galerije Grafićkog kolektiva, i Zlatna igla ULUSa za 2022. godinu.

Kontakt: paganpoetry2011@yahoo.com 

Izložba je otvorena do 05. aprila, ponedeljkom i petkom od 17 do 21 h i na zakazivanje putem mejla ili Instagram stranice Galerija Kvaka 22.

Slična dešavanja


Kvaka 22 - Alternativni umetnički prostor dešavanja

Nema više ništa :(