Gledanje u nepoznato: Sanja Crnjanski

Vreme:

15. jun – 14. jul 2024.

Otvaranje u 19:00

Mesto:

Galerija B2

Beograd

Galerija B2
Slika za Gledanje u nepoznato: Sanja Crnjanski

Poslednja izmena: 13. jun 2024.

U subotu, 15. juna 2024, u 19 časova, otvaramo novu izložbu autorke Sanje Crnjanski. Postavku u B2 galeriji čine akrili na platnu i akvareli na papiru, na kojima je prikazan svojevrstan sklop raznovrsnih likovnih postupaka oblikovanih tako da stvore različite uslove za opažanje.

„Sačinjeno od oblika, boja, linija i tekstura njeno slikarstvo odstupa od linearnog narativa i fiksiranih značenja. (...) Ona time pokazuje kako mali, naizgled izolovani delovi mogu kolektivno da stvore složeno i jedinstveno vizuelno iskustvo“, navodi autorka teksta u katalogu Maja Ćirić.

Polazeći od pitanja kako spoznati prostor koji se stalno menja, koje su njegove ključne tačke, da li ono što vidi, vide i drugi, Sanja svodi pitanje likovnog prikaza prostora na prikaz vremena. Vreme za nju nije linearna kategorija već ga čine trenuci čiji je potencijal toliki da svaki od njih nosi uzbuđenje gledanja u nepoznato. Ova iskustvena potraga rezultovala je preispitivanjem parametara koji kreiraju opažaj, traganjem za drugačijom perspektivom koja bi istakla promenljive oznake prostora do, konačno, fenomenološkog preslikavanja fizičkih principa mikrosveta na svet postojanja.

„Ne znajući odgovore, naravno, svakako ne znajući ni koja bi sve pitanja mogla da se postave, a verovatno i zahvaljujući tome, sam pogled, materijalizovan linijom, oblikuje nepoznato tako da mogu da ga osetim, što je ujedno i jedini način da ga sagledam“, navodi umetnica.

Izložba Gledanje u nepoznato Sanje Crnjanski biće otvorena u B2 galeriji, od 15. juna do 14. jula 2024. godine.

Sanja Crnjanski (1980) je diplomirala 2008. godine na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti. Doktorske umetničke studije završila je 2021. na istom fakultetu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Članica je ULUS-a od 2009. godine.

Autor fotografije: Vladimir Popović

Galerija B2 tokom svoje šeste izlagačke sezone bavi se temom vremena iz ugla posmatrača. Kakve sve unutrašnje slike može da proizvede umetnički objekat gde ćemo serijom izložbi dovoditi u odnos materijalizovano delo i proživljeno iskustvo o njemu. Radno vreme B2 galerije je ponedeljak–petak, od 12.00 do 20.00 časova, subota od 10.00 do 15.00 časova.

Slična dešavanja


Galerija B2 dešavanja

Nema više ništa :(