Generisane Budućnosti

Vreme:

četvrtak / 30. maj 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Generisane Budućnosti

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo jedinstvenu jednodnevnu izložbu "Generisane Budućnosti" koja će biti otvorena 30. maja od 19h u galeriji Kvake 22 (Ruzveltova 39).

Dođite na jedinstvenu projekciju eksperimentalnog filma stvorenog uz pomoć veštačke inteligencije i jednodnevnu izložbu, gde će biti prikazani inovativni radovi multimedijalnog umetnika Nejca Trampuža iz Ljubljane i web multipraktika Damjana Dobrile iz Beograda. Inspirisani istraživanjem savremenih AI tehnologija, njihovi radovi osvetljavaju moguće scenarije budućeg razvoja prirode i društva. Nakon projekcije, uslediće panel diskusija o brzom razvoju i uticajima koje možemo očekivati od tehnologije veštačke inteligencije, koju će moderirati Branislav Sarić. Posle zvaničnog programa, posetioci će imati priliku da isprobaju najnoviju AI tehnologiju u saradnji sa umetnicima.

Otvaranje izložbe: GENEX 2389 + Another Future Entirely (20:00)
Projekcija filma: Rooted in Code (21:00)
Panel Diskusija: Kamo dalje? (21:30)
Kreativni kutak: UpoznAi, probAi, stvarAi! (22:00)

PROJEKTI:

Rooted in Code (Nejc Trampuž): https://rooted-in-code.com/

Kratki eksperimentalni animirani film, stvoren uz pomoć veštačke inteligencije, odvija se 2057. godine. U zagađenom gradu, permakulturna bašta cveta na krovu zgrade, o kojoj se brinu robotski baštovan i stara botaničarka. Dok preispituje uticaj veštačke inteligencije na naše društvo, film spekuliše o stanju životne sredine i ekosistema u budućnosti, predstavljajući solarpunk viziju i rešenja za ekološku krizu.

GENEX 2389 (Damjan Dobrila): https://dam-dam.net/genex2389

Zakoračite u 2389. godinu i svedočite razvoju zgrade Genex-a od jugoslovenske prošlosti do daleke budućnosti. Izložba se sastoji od predmeta iz same zgrade Genexa, fotografija trenutnog stanja u zgradi, kao i grafičkih prikaza daleke budućnosti uz pomoć veštačke inteligencije.

Another Future Entirely (Nejc Trampuž): https://another-future-entirely.com

Multimedijalni umetnički i istraživački projekat zasnovan na veštačkoj inteligenciji nudi osvežavajući pristup ekološkoj svesti kroz audiovizuelnu projekciju dijaloga i antologiju utopijskih kratkih priča. Projekat je razvijen u okviru konS ≡ Platforme za savremenu istraživačku umetnost.

AUTORI:

Damjan Dobrila (1986) Muzičar, aktivista i web multipraktik. Umetnosti prilazi iz aktivističkog ugla, s namerom da radovima podstakne na akciju, pre nego na razmišljanje. Najaktivniji je muzički u bendovima kao što su Škofja Loka, Ne Tamo i Carnival of Flesh, a u poslednje vreme najviše istražuje mogućnosti izraza uz pomoć veštačke inteligencije.

Nejc Trampuž (1993), poznati i nagrađivani slovenački multimedijalni umetnik, učestvovao je na brojnim izložbama u istaknutim prostorima i bio je gost na festivalima u Sloveniji i inostranstvu. Radi na preseku multimedije, tehnologije i ekologije, poznat je po svojim vizionarskim audiovizuelnim kolažima i drugim intrigantnim multimedijalnim radovima sa visokosaturisanom i živopisnom estetikom. Trampuž kroz različite pristupe i tehnologije komunicira ekologizam: veštačka inteligencija, kompjuterske tehnologije, automatizacija, generativnost, interaktivnost, internet, video, zvuk, greške (glitch), itd. Takođe je član slovenačkog aktivističkog pokreta Mladi za klimatsku pravdu.

Slična dešavanja


Kvaka 22 - Alternativni umetnički prostor dešavanja

Nema više ništa :(