Fragmenti u korist zaborava / Tomica Radulović

Vreme:

7–19. februar 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

Galerija ULUS

Beograd

Galerija ULUS
Slika za Fragmenti u korist zaborava / Tomica Radulović

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Ideja da slika postoji da bi se na neki način sama poništila, poziva me na promišljanje o prirodi sećanja, arhiviranja i zaborava. Nisam toliko zainteresovan za očuvanje sećanja na bilo kakve jasne događaje. Umesto nagoveštaja rekonstrukcije bilo kakvih prošlih zbivanja (kao da je zaista moguće iskopati i pronaći njihovu netaknutu verziju), slike kao da su tu u neprekidnom “postajanju”; (poput Džojsovog Dedala). Njihovo fantazmatsko kretanje, kao u zamišljenom vrtlogu, vrši se u potrazi za ciljem. Umesto da se fragmenti prošlosti čuvaju kao neprolazne uspomene, oni se koriste kao podsticaj da se izmakne iz koraka sa vremenom i istorijom, u nekoj vrsti sanjarenja. Veoma me zanima ideja o gubitku unutar dela i mislim da postoji nešto u ovom pronalaženju slike ili ponovnom vraćanju objekta iz prethodnog postojanja što ga oživljava u novom značenju. Ovo može da ima veze sa rekonstrukcijom, međutim ne sećanja već ideje o sećanju.

Tomica Radulović (Banja Luka, 1995) započeo je studije 2014. godine na odseku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Osnovne i master studije slikarstva završio je u klasi profesorke Vesne Knežević. Trenutno je na petoj godini doktorskih studija pod mentorstvom profesorke Vesne Knežević. Do sada je realizovao pet samostalnih izložbi, među kojima su izložbe Antropovizije (Galerija 73, 2023.), Kada boje napuštaju svoj predmet (Galerija Platoneum, 2022.), Obučeni u izmaglici (Galerija FLU, 2023.), Ispred leđa (Kornjača, 2022.) i samostalna izložba u Galeriji moderne umetnosti u Smederevskoj Palanci (2020.). Takođe, učestvovao je u više kolektivnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti ,,Rista i Beta Vukanović, slikari“ (2019.) i Nagrada za portret ,,Đorđe Bošan“ (2018.).

Pozivamo vas da posetite samostalnu izložbu Tomice Radulovića koja će biti otvorena od 7. do 19. februara u Galeriji ULUS.

Slična dešavanja


Galerija ULUS dešavanja

Nema više ništa :(