Diplomci 2024

Vreme:

12. jul – 7. sep 2024.

Otvaranje u 19:00

Mesto:

DOTS GALLERY

Beograd

DOTS GALLERY
Slika za Diplomci 2024

Poslednja izmena: 9. jul 2024.

Diplomci 2024: Finalisti konkursa završne godine osnovnih i master studija

Umetnice/i: Milica Andjelić, Stefan Bošković, Sofija Brkić, Sonja Ćurin, Dunja Dimitrijević, Bogdan Dimčić, Katarina Gujaničić, Jana Jovašević, Radmila Korać, Nikola Krstić, Mia Manić, Anastasija Milićević, Nikola Pavković, Anja Preradović, Katarina Rakić, Ana Simić, Marta Srbulj, Relja Stevanović, Mina Stojadinović, Nevena Stojinov, Jovana Tašin, Milica Tica, Aleksandra Veljović, Milica Vujanović, Luka Vujović
Kustoskinje: Mirjana Dušić & Ljuba Jovićević
Dizajn: Isidora M. Nikolić

Nakon završenih studija sveprisutna neizvesnost možda se najbolje ispoljava u svetu umetnosti, gde dovoljno komplikovanu situaciju prilikom izlagačke delatnosti, usložnjava status mladih neafirmisanih umetnika. Stekavši diplomu, često potpuno nepripremljeni, umetnici se suočavaju sa prvim stvarnim egzistencijalnim pitanjem - a šta sada? 

Fokusirani na stvaralački rad, umetnici su tokom studija okupirani traganjem za autentičnom idejom i odgovarajućim umetničkim izrazom, dok im u budućnosti predstoji suočavanje sa činjenicom da se pun potencijal jednog umetničkog dela ispunjava tek njegovim izlaskom iz ateljea, u komunikaciji sa publikom. Iznalaženje načina da se izbore za svoju vidljivost na umetničkoj sceni, zahteva drugu vrstu napora i požrtvovanosti, a bez adekvatne podrške, većina njih ostaje nesnađeno i prepušteno slučajnostima.  

Poznavanje pravila, uslova i mogućnosti mladih umetnika, njihovo umrežavanje sa drugim kolegama, galerijama i kolekcionarima u zemlji i inostranstvu, kao i podizanje društvene svesti o važnosti savremene umetnosti, trebalo bi da predstavlja značajno interdisciplinarno polje za diskusiju i stalno unapređivanje.

Vođeni takvim idejama, Fondacija DOTS 2021. godine započela je Young Art program sa ciljem da podstakne, promoviše i finansira stvaralaštva mladih umetnika. Tokom perioda od dve godine umetnicima je omogućena razmena ideja i veća vidljivost na umetničkom tržištu ostvarena kroz izlagačke aktivnosti i saradnju sa umetnicima i kustosima u zemlji i inostranstvu. Vidljivost umetnika podsticana je i kroz objavljivanje publikacija kao i njihovom promocijom na sajtu i društvenim mrežama.   

Deo ovogodišnjeg programa posvećenog mladima, Galerija DOTS sprovodi u vidu konkursa pod nazivom ,,Diplomci” namenjenog umetnicima do 30. godine starosti koji su u 2024. godini završili osnovne ili master studije. 

Dvadeset pet autora predstavlja raznolikost i potencijal mlade umetničke scene u Srbiji. Tri odabrana umetnička rada osvojiće novčanu nagradu sa ciljem da se dodatno podstakne dalja produkcija ovih umetnika. 

Kreativnost u procesu formalnog oblikovanja, kompleksnost izvedbe umetničkog rada kao i izbor teme podržane jasno prezentovanim konceptom u pismenom obrazloženju predstavljaju osnovne parametre kojim se tim Galerije DOTS vodio prilikom odabira izlagača.

Slična dešavanja


DOTS GALLERY dešavanja

Nema više ništa :(