Unutrašnje svetlo :: Antonin Mali (CZE), Jan Miko (CZE) i Kuba Tauš (CZE)

Vreme:

10–17. maj 2024.

Otvaranje u 19:00

Mesto:

Art hub Kula

Beograd

Art hub Kula
Slika za Unutrašnje svetlo :: Antonin Mali (CZE), Jan Miko (CZE) i Kuba Tauš (CZE)

Poslednja izmena: 1. maj 2024.

Das Untere Licht/ Unutrašnje svetlo
Izložba čeških umetnika u Beogradu
Antonin Mali, Jan Miko i Kuba Tauš
Cvetne instalacije Nine Lazić prvi put u okviru ovog projekta

Kula Art Centar, Cetinjska 15
10-17.maj 2024.

Das Untere Licht / Unutrašnje svetlo  je izložba umetnika iz Praga koja će biti otvorena u petak 10. maja u 19 časova na nekoliko nivoa galerije Kula Cetinjska.

Multimedijalna izložba koju čine radovi fotografa Antonina Malija (Antonín Malý), slikara, Jana Mika (Jan Miko) i vajara Kube Tauša (Kuba Tauš), inspirisana je svetlom i njegovim mnogobrojnim formama. Čine je fotografije, slike i skulpture, a po prvi put im se pridružuje umetnica Nina Lazić sa svojim cvetnim instalacijama.

Ova tri češka umetnika, beogradskoj publici donose svoje umetničke inovacije, koja pomeraju granice tradicionalnih umetničkih formi izazivajući gledaoce da posmatraju svet na nov i neočekivan način.

Fotografije koje će prikazati Antonín Mali predstavljaju subjektivno duhovne slike pune svetlosnih obrta i alegorija, dok će slikar Jan Miko, prezentuje kolekciju slika inspirisanih podzemnim industrijskim svetlima metro stanica u Njujorku, Berlinu, Parizu, Beču, itd. Izložbu kompletiraju objekti Kube Tauša, koji pretvara stare predmete u nove, koji samim tim svetu daju novu svetlost.

Ovom uigranom umetničkom triju iz Praga na izložbi u Beogradu pridružuje se Nina Lazić, umetnica, koja će svojim unikatnim cvetnim instalacijama doneti novu svežinu postavci. Njena intervencija u prostoru čini ovu postavku življom.

Cvet u sjaju unutrašnje svetlosti svojim mirisom i lepotom upotpunjuje organsko-industrijski apstraktni svet slika, svetlosnih panoa, fotografije i skulptura. I slika i cvet su izvor svakodnevnih malih radosti“ – kaže Nina.

Das Untere Licht izložba imaće i muzičke goste upravo iz Praga. Na samom otvaranju izložbe muziku će puštati dvojac - Hekate i PicaPica. pravi predstavnici praške andergraund muzičke scene.

O umetnicima:

Antinin Mali  (Antonín Malý Jr.) – fotograf, koji živi i radi u Pragu. Diplomirao je na čuvenoj Akademiji FAMU (Fakultet za Film i televiziju), a u životu se bavio različitim vrstama fotografije, njegova strast je umetnička fotografija.

U svojim umetničkim delima koristi različite izvore svetlosti za slikanje digitalnom kamerom. Njegove post produkcijske tehnike su zasnovane na 20 godina eksperimentisanja u mračnoj komori, Photoshop-u i manevrisanju kombinacije specijalnih otisaka u svetlosnim kutijama; iznošenje sakralne fotografije novog doba.

Jan Miko je perspektivni slikar, kome je veliki uzor u umetničkom izrazu bila ulična umetnost i grafiti. Dipolomirao je na UMPRUM-u (Akademiji umetnosti, arhitekture i dizajna), a njegove slike su inspirisane uličnom kulturom i gradskim predgrađima u kojima je odrastao i neizbežno postao deo te kulture. Njegova industrijska apstrakcija daje nove dimenzije slikarstvu. Osim Praga, izlagao je svoje radove u Njujorku, Varšavi, Amsterdamu i parizu. Nedavno je radio u Iraku u okviru društveno-dokumentarnog projekta pod nazivom „Projekat jedne krvi“. Projekat je imao za cilj da otkrije i istraži veze između češke i međunarodne ulične kulture.

Kuba Tauš je takoše diploirao na akademiji UMPRUM u Pragu, a poznat je po rekreiranju starih predmeta. Njegove skulpture predstavljaju zapravo  prostorne instalacije, a sklonost ka zanatskoj obradi i reciklaži, odgovor su na svet u kome je tehnologija izrazito razvijena, svet pun prekomernih materijala i neprekidne produkcije.

Nina Lazić, umetnica, koja živi na relaciji Beograd – Prag. Studirala je i diplomirala u Pragu na FFUK fakultetu umetnosti. Posle dugogodišnjeg internacionalnog iskustva i života u Njujorku, Parizu i Pragu, Nina započinje saradnju sa praškim umetničkim triom, i na izložbi u Beogradu donosi nesvakidašnje cvetne instalacije.

Izložba „Das Untere Light“ otvara se 10.maja u 19.00 u galeriji Kula u Cetinjska 15 i traje do 17.maja 2024. godine.

dasunterelicht.com

Flajer za Unutrašnje svetlo :: Antonin Mali (CZE), Jan Miko (CZE) i Kuba Tauš (CZE)

Flajer za Unutrašnje svetlo :: Antonin Mali (CZE), Jan Miko (CZE) i Kuba Tauš (CZE)

Slična dešavanja


Art hub Kula dešavanja

Nema više ništa :(