Dan italijanskog dizajna - Stvaranje vrednosti

Vreme:

utorak / 26. mar 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za Dan italijanskog dizajna - Stvaranje vrednosti

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Povodom osmog po redu Dana italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD), Ambasada Italije u Beogradu, u saradnji sa Agencijom za promociju spoljne trgovine ICE, Italijanksim institutom za kulturu organizuje događaj „ Stvaranje vrednosti. Inkluzivnost, inovacija i održivost”, 26. marta 2024. godine, sa početkom u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu (Skenderbegova 51).

Na izložbi u Muzeju nauke i tehnike će biti predstavljen izbor komadnog nameštaja vodećih italijanskih kompanija , a posebno stolica , u partnerstvu sa kompanijama Artefacto, Alba Dominante, Mega Concept, Nitea i Novolux . Izložba je realizovana u saradnji sa sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS) i Konfindustrijom Srbije i biće otvorena za javnost do 31. marta.

Dan italijanskog dizajna je inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom Compasso d’Oro, Agencijom ICE, Sajmom nameštaja u Milanu, Trijenalom u Milanu, federacijom Federlegno Arredo, Fondacijom Altagamma i Konfindustrijom.

Ovogodišnja tema – „ Stvaranje vrednosti” – stavlja akcenat na proces stvaranja, koji vodi ka kreiranju „lepih“ objekata industrijskog dizajna sa estetske tačke gledišta, ali i visoke „materijalne“ vrednosti, kao rezultat kvaliteta sirovine i proizvodnih procesa koji kombinuju tradiciju i zanatstvo sa najsavremenijim tehnikama u pogledu tehnologije i ekološke održivosti, čime se ponovo potvrđuje primat Italije u pogledu zanatskog umeća i proizvodnje . Budući da Muzej nauke i tehnike u svom sastavu poseduje zbirke industrijskog dizajna, zanatstva, arhitekture i graditeljstva, proizašla je saradnja na manifestaciji Dan italijanskog dizajna 2024.

Manifestacija Dan italijanskog dizajna održava se od 2017. godine s ciljem obeležavanja izvanrednosti italijanskog dizajna u svetu kao značajnog sektora italijanske kulture i privrede.

Dizajn u Italiji prožima oblast kulture, umetnosti i filozofije. Njegova savremenost zasniva se na konkretnosti tradicionalnog zanatstva i strastvenom duhu eksperimentisanja. Umetnost i dizajn mogu da koegzistiraju i prosperiraju uz uzajamnu korist zahvaljujući shvatanju po kojem lepota oblika treba da se primeni na proizvode masovne potrošnje. Tehnologija u službi potreba pojedinaca i njihovog zajedničkog življenja i stanovanja bilo je veliko otkrovenje italijanskog dizajna.

Italijanski dizajn je tokom vremena inoviran koristeći nove procese, materijale i tehnologiju. Karakteriše ga stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, kao i o proizvo đaču i koris niku , zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

Slična dešavanja


Muzej nauke i tehnike dešavanja

Nema više ništa :(