Arhitekta kao crtač i slikar

Vreme:

26. dec – 14. feb 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Arhitekta kao crtač i slikar

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Izložba: ARHITEKTA KAO CRTAČ I SLIKAR
26. decembar 2023 – 14. februar 2024. godine
Autori: Slobodan M aldini i Sofia Lancoš Maldini
Organizacija: Asocijacija srpskih arhitekata i Galerija nauke i tehnike SANU

U utorak , 26. decembra 2023. godine , u 18 časova , u Galeriji nauke i tehnike SANU biće otvorena izložba „Arhitekta kao crtač i slikar“ autora Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini, u organizaciji Asocijacije srpskih arhitekata i Galerije nauke u tehnike SANU.

Živimo u eri kada računarski programi izrade virtuelnih prikaza arhitekture i kompjutersko projektovanje potiskuju u drugi plan autorske ručno izrađene arhitektonske crteže. Današnji arhitektonski projekti proizvedeni su u digitalnoj formi, po pravilu su rezultat rada specijalizovanih računarskih stručnjaka a ne arhitekata-projektanata, zbog čega na njima ne postoji odraz originalne ruke i izvorne ideje arhitekte. Zato je potrebno obnoviti sećanje na ovaj segment arhitekture koji nestaje. Ideja izložbe „Arhitekta kao crtač i slikar“ afirmiše crtež i sliku kao izvorni i najznačajniji likovni izraz arhitekata, ne samo u prošlosti, već i budućnosti.

Izložba „Arhitekta kao crtač i slikar“ rezultat je višedecenijskog projekta Slobodana Maldinija i Sofie Lancoš Maldini tokom kojeg su prikupljali crteže, skice, krokije, pisma i fotografije koje su izradili poznati srpski i svetski arhitekti i likovni umetnici. Prve skice Slobodan Maldini dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je proširio krokijima izlagača na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoju skicu. Danas se u njoj nalaze crteži i dokumenti mnogih poznatih arhitekata.

Na izložbi su predstavljena dela iz lične kolekcije Slobodana Maldinija, kolekcija Muzeja nauke i tehnike, Muzeja grada Beograda, Fondacije Milan Zloković, privatnih kolekcija Miloša Vujasinovića, Ninka Radosavljevića, Đure Popovića i mnogih drugih.

Posetioci će moći da vide radove: Andre Stevanovića, Konstantina Jovanovića, Petra Bajalovića, Nikole Nestorovića, Le Korbizjea Šarl-Eduar Žanre-Grija, Dragutina Inkiostrija Medenjaka, Aleksandra Deroka, Nikole Nestorovića, Miloša Babića, Miladina Prljevića, Milana Zlokovića, Ive Kurtovića, Branislava Kojića, Dragiše Brašovana, Branka Tanazevića, Momčila Belobrka, Branka Krstića, Momira Korunovića, Grigorija Samojlova, Nikole Dobrovića, Bogdana Bogdanovića, Svetomira Lazića, Ratomira Bogojevića, Stanka Mandića, Mihajla Mitrovića, Branislava Milenkovića, Branislava Jovina, Predraga Peđe Ristića, Božidara Bate Jankovića, Aleksandra Stjepanovića, Mihajla Mike Čanka, Aleksandra Đokića, Milana Pališaškog, Aleksandra Saše Radojevića, Marija Jobsta, Slobodana Dragovića, Dimitrija Mite Mladenovića, Zorana Petrovića, Vladimira Macure, Dejana Ećimovića, Mustafe Musića, Branislava Brane Mitrovića, Vasilija Milunovića, Slobodana Maldinija, Krešimira Rogine, Džejmsa Akermana, Roberta Venturija, Tadao Anda, Aldo Rosija, Frenka Gerija, Marija Bote.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i traje do 14. februara 2024. godine.

Radno vreme galerije:
ponedeljak – petak: 10 – 20 časova
subotom: 10 – 15 časova
nedeljom zatvoreno

Slična dešavanja


Galerija nauke i tehnike SANU dešavanja