Žene u rokenrolu :: Danica Trajković i Anamarija Vartabedijan

Vreme:

25. apr – 16. maj 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

UK Parobrod

Beograd

UK Parobrod
Slika za Žene u rokenrolu :: Danica Trajković i Anamarija Vartabedijan

Poslednja izmena: 26. apr 2024.

Autentične koncertne fotografije odabranih ženskih rokenrol izvođača, fotografkinja Anamarije Vartabedijan i Danice Trajković, i kustoskinje Jelena Balević, biće predstavljene javnosti ovog četvrtka, 25. aprila, u 19h, u Ustanovi kulture "Parobrod".

Beležeći nastupe nekih od najvećih ženskih muzičkih imena domaće i svetske scene, u svojoj koncertnoj fotografiji autorke otkrivaju svetove koji se ne daju opaziti na prvi pogled… Njihovi radovi poput rendgentskih snimaka emocije, gesta i karaktera predstavljenih ličnosti, često naglašene dramatičnosti, briljantno otkrivaju karakter portretisanih istovremeno vizuelno dočaravši muziku koja, inkorporirana u sam narativ ovako nastalih zvučnih slika, postaje njihov trajan zvučni zapis. Opštem utisku doprinosi igra svetlosti binskog osvetljenja i senke, koja pojačava dramatičnost prizora gotovo kao na Karavađovim slikama - naglašenim kontrastima širokih, tamnih i jako osvetljenih masa. Baveći se istom temom, insistirajući na likovnosti, svaka u svom vizuelnom kodu, Danica i Anamarija, otkrivaju sve osobenosti ličnih poetika koje se manifestuju kako kroz osobeni pristup, tako i kadriranjem, različitim kompozicionim rešenjima, poigravanjem planovima, završnoj obradi  i različitim izvedbeno-tehnološkim postupcima. U njihovim radovima sadržaj je od presudne važnosti ali su jednako bitni i odabrane vizure, svetlosna rešenja, kontrasti… Dokumentaristički karakter se podrazumeva ali on predstavlja tek polazište za generisanje istinski estetskog dojma svojstvenog umetničkom delu - reči su istoričarke umetnosti, Jelene Balević, u pratećem tekstu izložbe.

U okviru postavke kojom se poseban akcenat stavlja na ženske izvođače kao retke ali izuzetno važne aktere rokenrol svetske i domaće muzičke scene, publika će imati priliku da vidi tridesetak fotografija koje predstavljaju izbor kadrova sa koncerata bendova Lacuna Coil, Pixies, Paraf, Thunder Mother, Maika, ali i E-play, Negative, Artan Lili i mnogih drugih.

ŽENE U ROKENROLU // Izložba koncertnih fotografija

foto: Danica Trajković

Flajer za Žene u rokenrolu :: Danica Trajković i Anamarija Vartabedijan

Flajer za Žene u rokenrolu :: Danica Trajković i Anamarija Vartabedijan

Slična dešavanja


UK Parobrod dešavanja