Tradicionalni murali Afrike

Vreme:

16. maj – 5. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Tradicionalni murali Afrike

Poslednja izmena: 1. maj 2024.

Gostujuća izložba MAU u Boru
TRADICIONALNI MURALI AFRIKE

Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, 16.5. - 5.6.2024.

Autorka izložbe: Nataša Njegovanović-Ristić
Kustoskinja izložbe: Marija Miloš, MAU

Izložba „Tradicionalni murali Afrike“ predstavlja fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi – delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.

Murali kao umetnička forma predstavljaju vekovnu tradiciju, a po izuzetnim likovnim dometima izdvajaju se ostvarenja umetnica naroda Igbo (Nigerija), Gurunsi (Burkina Faso i Gana), Ndebele i Basoto (Južna Afrika i Lesoto).

Usled klimatskih uslova, murali su svake godine, posle kišnog perioda, obnavljani ili nanovo slikani. Efemernost murala nije uticala na likovni program, umetnički stil ili tematiku. Naprotiv, žene-muralistkinje prenosile su svoje slikarsko umeće s generacije na generaciju i održavale ovu formu umetničke izražajnosti, kontinuirano prenoseći kroz estetsku i semantičku prizmu najznačajnije vrednosti zajednice - kao što su vrlina, moral, ponos, identitet, duhovnost.

Kao prateći program izložbe, u petak, 17. maja, biće održana likovna radionica za decu i mlade „Oslikavanje murala inspirisanog Ndebele motivima” koju vodi Milica Josimov, vajar.

Izložba „Tradicionalni murali Afrike" biće predstavljena Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, od 16. maja do 5. juna 2024. godine. Opširnije o izložbi pročitajte ovde.

Foto: André Magnin

Slična dešavanja


Muzej rudarstva i metalurgije dešavanja

Nema više ništa :(