Šibenik Dance Festival 2024

Vreme:

22–27. jul 2024.

Slika za Šibenik Dance Festival 2024

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

U ovogodišnji Šibenik Dance Festival ulazimo "Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost”
U Šibenik stižu plesni umjetnici iz cijelog svijeta od Ukrajine do Argentine

Trinaesti Šibenik Dance Festival u srce Dalmacije dovodi vrhunske plesne umjetnike iz naših susjednih država i dalekog svijeta – od Ukrajine i Izraela, Francuske i Portugala, Italije i Španjolske, sve do Argentine.

Festival će se održati od 22. do 27. srpnja 2024. godine.

Glavni će se program uprizoriti na ukupno 6 lokacija ovog mediteranskog grada: Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, u Muzeju grada Šibenika, ispred kluba Azimut. Na šibenskim trgovima građani i turisti svake večeri će moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.

'Od prvog izdanja do danas, radeći gorljivo na razvijanju organizacije i programskog sadržaja, SDF postaje prepoznat kao kulturna vrijednost našega grada, jedinstvena umjetnička manifestacija u ovom dijelu Dalmacije po broju profesionalnih izvođača i inozemnih kompanija. ŠDF je zasigurno medijski najpraćeniji plesni festival u zemlji, a sudeći po velikom interesu za sudjelovanjem, polako zauzima svoje mjesto na plesnoj karti svijeta.

Ovogodišnje izdanje predstavlja umjetnike iz ukupno 15 zemalja, sa 9 predstava u glavnom programu. U ukupnom zbroju sa predstavama u popratnom programu, uprizorit ćemo više od 20 koreografskih cjelina koje će otvoriti važne teme i analizirati pojednica i društvo danas.

Festival ove godine nosi slogan 'Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost'. Svi koji se bavimo kreiranjem kulturnog programa u Šibeniku, imamo jednu društvenu odgovornost, a to je pokazati da ovaj lijepi grad nije smo ljetni epicentar zabave ili lakih nota, već grad visoke kulture sa dugogodišnjom tradicijom umjetničkih festivala, u kojem nitko nikad nije bio indiferentan na aktualna zbivanja, a koja jako pogađaju umjetnike i ugrožavaju njihovu egzistenciju. Prilikom selekcije programa za ovogodišnje izdanje festivala, moja je misao vodilja bila dovesti i spojiti umjetnike iz zemalja čije su politike i odluke vladajućih trenutačno u razilaženju i pokazati da umjetnost ima moć povezivanja. Ovo je posebno važno u današnjim ne baš optimističnim vremenima, kada prijetnje koje se suočavaju neke zemlje izvan Europe utječu i na nas ovdje u Europi.’ (Zorana Mihelčić, Direktorica ŠDF)

Festival će se otvoriti svečanim programom na Trgu Republike Hrvatske. Uvodni program izvesti će plesačice domaćina organizatora, Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon njih, Šibeniku će se predstaviti mladi baletni ansambl novoformiranog Crnogorskog baleta koji djeluje pri Muzičkom Centru Crne gore u Podgorici, sa cjelovečernjom predstavom Maskarada u koreografiji Aleksandra Ilića. Istu večer, svečanost plesa nastavlja se ispred Azimuta sa predstavom LOOP, bugarske koreografkinje Stefaniye Georgieve u izvedbi tri plesačice ATOM dance theatre-a.

Drugi dan festivala program se održava u Muzeju grada Šibenika gdje će nam se sa polusatnim programom predstaviti izraelski umjetnik Michaela Getman sa autorskom minijaturom First Thing u izvedbi Ariela Gelbarta i u nastavku večeri, umjetnički par iz Ukrajine Vladyslav Detiuchenko i Veronika Rakitina.

Treći dan program će započeti na zelenoj pozornicu Azimuta predstavljanjem umjetnice iz Argentine Florencie Buzzo sa autorskom predstavom Todo Bajo Control ( All Under Control ) a nastavit će se u Muzeju sa predstavom "COME NEVE", mladog talijanskog koreografa Adriana Bolognina. Program četvrte festivalske večeri, 25.07, održat će se na tvrđavi Barone gdje će plesačica portugalskog porijekla Sofia Fitas sa kolegom francuskim glazbenikom Sébastienom Jacobsom izvesti njihov zajednički autorski rad EXPERIMENTO 5.

Odabrani u festivalskoj kategoriji 'Mladi talenti u usponu', na Tvrđavi Barone 25. I 27. srpnja plesati će učenici završnih razreda Škole suvremenog plesa ANE MALETIĆ iz Zagreba sa ulomcima predstava GORE i DOPPLEHANGERS, posebno uvježbanim i prilagođenim za predmet Scenska praksa.

Vrhunac festivalskog programa očekuje nas u petak, 26. srpnja na Tvrđavi Sv Mihovila. Ove godine bit će to predstava PUPO u izvedbi talijanske kompanije Komoco Dance Company, a prema konceptu i u koreografiji Sofie Nappi.

Festival će zatvoriti umjetnici iz Španjolske Akira Yoshida i Lali Ayguadé predstavom Together to get there, na tvrđavi Barone u subotu 27.07. Ivana Šimundić , voditeljica odjela marketinga Tvrđave kulture Šibenik, otvorila je konferenciju za tisak i primijetila da, zahvajujući zajedničkim naporima i ulaganjima, ŠDF iz godine u godinu raste i gradi svoju publiku. Tvrđava kulture nastavit će pružati potporu ŠDF-u, u okviru svojih mogućnosti i u nadolazerćim festivalskim izdanjima. Šimundić je pozvala predstavnike medija i sugrađane da se pridruže svečanosti obilježavanja 10 godina programa na tvrđavama na Sv Mihovilu 28. svibnja.

Hrvoje Jelković, voditelj programa kluba Azimut – istakao je važnost ove suradnje u organizaciji off dijela programa ŠDFa, koji se odvija na javnim gradskim površinama. Kad se ovako kvalitetni programi spuste ispred Azimuta, gdje travnjak postaje pozornica, a publika dio scenografije aktivno uključena u predstavu, spontano se dešavaju prekrasne scene.

Publika se mobilizira i od one pasivne, slučajno zatečene na mjestu događanja, koja nije primarno publika plesnih festivala, stvara se nova motivirana publika.

Željko Krnčević, direktor Muzeja grada Šibenika - obrativši se medijima, napravio je poveznicu Muzeja Grada Šibenika sa plesnim festivalom i spomenuo da su i na muzejskim eksponatima zabilježeni primjeri održavanja plesnih rituala, poput

‘plesa nimfi i Silvana, boga šuma’. Isto tako, zasigurno su i u šibenskim palačama odzvanjali zvuci glazbe i plesalo se u vrijeme renesanse, pa i baroka. A prve moguće naznake o plesnim običajima u našim krajevima sežu daleko, čak i u doba neolitske kulture.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, istakao je da grad Šibenik odavno slovi kao grad estivala, grad sporta i grad pjesme. Unatrag nekoliko godina postao je i grad plesa, što je zasluga dvije institucije – Plesnog odjela pri osnovnoj Školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku i onoj koju je izgradila Zorana Mihelčić – Plesnom teatru Sjene, koji je po kvaliteti projekata doveo ovu udrugu i šibenski plesni festival - do europske razine. Na našim pozornicama, posebice na velikoj scenu Tvrđave sv Mihovila, nastupaju ansambli i kompanije svjetskog glasa, što najbolje dokazuje koliko je izvan granica vrednovana ova udruga u kulturi. Ovo što za grad Šibenik radi Zorana Mihelčić, a radi se o dovođenju najboljeg od svjetske plesne produkcije, velik je poduhvat. Dogradonačelnik je dodao da je Grad Šibenik, na prostoru Batižela osigurao je dovoljno velik prostor za izgradnju i smještanje srednje glazbne i plesne školu koja ovom gradu nedostaje i sigurni smo da će odgovorni u Županiji, u čijoj je to nadležnosti, prepoznati i povezati važnost gradskih i županijskih projekata.

*

Šibenik Dance Festival veliku pozornost pridaje edukaciji mladih plesača. Osim što nudi obilje ogućnosti za tehnički i umjetnički razvoj mladih plesača, ovaj festivalski sadržaj prostor je okupljanja mladih plesača, njihovog aktivnog druženja,yumrežavanja i uspostavljanja novih kontakata.

Mjesta održavanja radionica: Sportska dvorana Miminac, Tvrđava Barone Šibenik uz potporu Javnih ustanova Športski objekti Šibenik i Tvrđava kulture.

Šibenik Dance Festival uživa potporu Grada Šibenika, Ministarstva kulture i medija, Šibensko-kninske županije, te turističke zajednice Šibenika i TZ Šibensko-kninske županije kao i mnogih dugogodišnjih partnera i sponzora.

https://sibenikdancefestival.com/

Flajer za Šibenik Dance Festival 2024

Flajer za Šibenik Dance Festival 2024

Slična dešavanja