Scot H. Biram (USA)

Vreme:

utorak / 14. maj 2024.

21:00

Slika za Scot H. Biram (USA)

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Subota, 11. maj – Ebensee @ Kino Ebensee
Nedelja, 12. maj – Ilirska Bistrica @ MKNŽ
Utorak, 14. maj – Beograd @ Elektropionir
Sreda, 15. maj – Zagreb @ VIB

U poslednjih par decenija pojavio se impozantan broj ’one-man band’ izvođača. Čak i par ’one-woman band’ varijanti. Svakako nije jednostavna stvar da se na ovaj način pišu, a još teže da se izvode pesme. Naročito uživo. Da ne govorimo o tome kako nema basiste, ritam gitariste, bubnjara, kamoli klavijaturiste koji može da pokrije neku grešku. S druge strane autor je oslonjen na samog sebe i ni na koji način ne zavisi od drugih članova benda.

Bazični i jednostavni miks više žanrova (Delta Blues, Hillbilly, Country Blues) nabijeni punk, ali i heavy metal energijom i glasnoćom, te krunisani Biramovim režećim blood spitting glasom do te mere su prepoznatljivi i karakteristični da je nemoguće pomešati ga sa bilo kojim iz one-man band branše. Poluakustični Gibson iz ’59, set pedala, distorzirani mikrofon i drvena ploča po kojoj nervozno gazi stopalom držeći ritam je sve što se sa njim pojavljuje na bini, ali mu to ne smeta da bude bučniji od većine glasnih grupa danas.

Kako sam kaže: “My music is the bastard child of Punk, Blues, Country, Hillbilly, Bluegrass, Chain Gang, Metal, and Classic Rock.”

Scott H. Biram je uporan, nadrkan i svojeglav. Teksašanin koji ne zazire da se pojavi posle Krisa Kristoffersona na SXSW festivalu i pre nego što će da započne set zaurla u mikrofon: „Kažu da je ovo bio nastup posle kojeg je teško svirati… Ne, drkadžije! Ovo će da bude nastup posle kojeg je teško svirati!“.

2003. imao je tešku saobraćajnu nesreću, čeoni sudar autom sa kamionom pri brzini od 120km/h – obe noge polomljene, prelom ruke i stopala. Svejedno, oko mesec dana posle Scott H. Biram se pojavio na bini i razbucao!

Petu ploču koju je objavio za svoju etiketu – „The Dirty Old One Man Band“ – čikaški Bloodshot Records reizdaje 2005. i potpisuje ugovor sa umetnikom. Već od tada Biram svira preko 200 koncerata godišnje. Osim SAD najviše turneja ima u Evropi i Velikoj Britaniji. Samo od 2005. do 2011. čak 14 puta.

Scott H. Biram postaje jedan od zaštitnih znakova etikete. Uz Barrence Whitfield & The Savages i The Sadies. Izdaje 5 albuma i jedan kompijacijski od 2009. do 2020, a 29. marta Bloodshot Records će objaviti i novu ploču „The One & Only Scott H. Biram“, sedmu po redu u saradnji sa ovim izdavačem, a trinaestu u njegovoj karijeri.

Scott H. Biram iza sebe ima dvocifreni broj albuma, brdo singlova/EP-ja, nekoliko pojavljivanja u dokumentarnim filmovima o današnjoj američkoj rokenrol sceni. Obišao je više od pola planete svirajući svoj doživljaj muzike koju su pravili Lead Belly, Merle Haggard i Motorhead. N-ta evropska turneja otpočinje 3. maja, a u utorak, 14. nastupiće u Beogradu. Koncert će se održati u Elektropioniru s početkom od 20:30.

Ulaznice su u pretprodaji @ Pub Brod i Dnevni Chillton po ceni od 1500 din. Na dan koncerta 2000 din.

https://www.scotthbiram.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Scott_H._Biram

https://www.bloodshot-records.com/scott-biram

Slična dešavanja