Preventivni mir :: Mikelanđelo Pistoleto

Vreme:

10. maj – 10. sep 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Preventivni mir :: Mikelanđelo Pistoleto

Poslednja izmena: 1. maj 2024.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u petak 10. maja od 17 do 20 časova biće upriličeno otvaranje izložbe Mikelanđela Pistoleta pod nazivom ‘’Preventivni mir’’.

Izložba Mikelanđela Pistoleta Preventivni mir daje uvid u više od šezdeset godina prakse najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.
Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus,
uključujući Pistoletova kapitalna dela:
Slike ogledala, Veneru od krpa, Minus objekte, Voleti razlike - umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video - zapise, rane akcije u javnom prostoru.

Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti, ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije.

Za izložbu u Beogradu, uz ljubaznost umetnika, pomoć JKP Zelenila, dozvolu Grada Beograda i podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Muzej savremene umetnosti je u prilici da izvede trajni simbol Trećeg raja u Parku prijateljstva ispred Muzeja u znak mira i prijateljstva pod okriljem jubileja - 145 godina italijansko - srpskih diplomatskih odnosa i obeležavanja stogodišnjice polaganja kamena temeljca zgrade u Birčaninovoj ulici, u kojoj se nalazi Ambasada Italije u Beogradu.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti Maja Kolarić.
Asistentkinja kustoskinje izložbe je Kristina Armuš.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra 2024. godine.

Slična dešavanja