BPM 2024: Pastinski :: Đuzep Marija (ESP)

Vreme:

25. apr – 20. jun 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za BPM 2024: Pastinski :: Đuzep Marija (ESP)

Poslednja izmena: 26. apr 2024.

Izložba fotografija „Pastinski”, kojom autor Đuzep Marija de Ljobet donosi posve neobičnu priču o jednom stanu u srcu Barselone, biće otvorena 25. aprila u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Posetioci izložbe biće u prilici da zavire u jedan porodični dom koji se nalazi u Ešampli, poznatoj barselonskoj četvrti. Svoje poslednje dane u njemu provodi Margarita, koja zbog porasta cena stanarine biva primorana da se iseli. U tom velikom stanu živelo je nekoliko generacija njene porodice, među kojima je i njen otac Hoakin, samouki slikar koji je svoje radove potpisivao umetničkim imenom Pastinski.

Fotograf Đuzep Marija de Ljobet vodi publiku kroz svaku sobu i svaki ugao stana, prateći protok vremena od dana kada je Hoakin napunio 78 godina i kada je rođen Pastinski. Tokom ovog obilaska posetioci žive poslednje dane u stanu, poslednje sate i trenutak selidbe.

Kroz ovaj impresivan rad autor, između ostalog, govori i o stambenoj krizi, velikom problemu sa kojim se već dugo bore mnogi gradovi, među kojima je i Barselona.

Izložene fotografije nastale su 2014. godine, a objavljene su u foto-knjizi „Pastinski”. Na poziv Beogradske nedelje foto-knjige i Instituta Servantes u Beogradu, autor je prihvatio izazov da prvi put svoj rad sa papira prenese u jedan izložbeni prostor i to baš u srcu Beograda.

Uoči otvaranja izložbe, u četvrtak, 25. aprila od 18 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes biće organizovano predavanje Đuzepa Marije de Ljobeta „Mogućnosti u izdavaštvu (u Španiji): foto-knjige kao rešenje”. Na predavanju, organizovanom povodom Međunarodnog dana knjige, autor izložbe pomenuće neke od najznačajnijih španskih foto-knjiga i govoriće nam o avanturi izdavanja foto-knjiga kao činu poetskog otpora u okruženju koje je obeleženo napuštanjem bilo kakvog fizičkog formata u odnosu na sliku.

Izložba će svečano biti otvorena u 19 časova u galeriji instituta, nakon čega će autor za zainteresovane posetioce prirediti vođenje kroz postavku na španskom jeziku, sa prevodom na srpski.

Đuzep Marija de Ljobet rođen je 1973. godine u Barseloni, gde i živi. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Autonomnog univerziteta u Barseloni, a paralelno je studirao i fotografiju na Katalonskom institutu za studije fotografije, čiji je direktor od 2023. godine. Suosnivač je i urednik nezavisne izdavačke kuće specijalizovane za foto-knjige Ediciones Posibles.

Njegovo polje delovanja je urbano područje i koristi fotografiju kao materijal za vizuelnu rekonstrukciju svog okruženja. Autor je fotografskih instalacija u specifičnim prostorima kao što su Ogledni zatvor u Barseloni, a izlagao je i na festivalima kao što su DOCfield ili Revela-T, kao i u različitim galerijama. Objavljivao je radove u domaćim i međunarodnim medijima i žirirao niz fotografskih konkursa.

Izložbu organizuju Institut Servantes u Beogradu i Beogradska nedelja foto-knjige, uz podršku Španske agencije za promociju kulture. Stručna vođenja kroz postavku biće organizovana tokom maja i juna, na srpskom i španskom jeziku. Izložba će biti otvorena u galeriji Instituta Servantes do 20. juna.

Slična dešavanja


Institut Servantes Beograd dešavanja

Nema više ništa :(