ONA :: Vladislava Krstić

Vreme:

24. apr – 13. maj 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za ONA :: Vladislava Krstić

Poslednja izmena: 26. apr 2024.

Samostalna izložba skulptura „Ona“ vajarke Vladislave Krstić biće predstavljena u sredu 24. aprila 2024. godine od 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu opštine Grocka (Majevička 9, Beograd-Grocka).

Izložbu će otvoriti dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti, čuveno ime srpske kulture i umetnosti.

Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke, kao i specijalni gosti izložbe.

... A specijalni gosti su prekaljeni džezeri i vrsni muzičari: Miloš Krstić - klavir, Matt Schiff - gitara, Sava Ramjanac - kontrabas.

Izložbena postavka „Ona“ Vladislave Krstić u galeriji Rančićeve kuće predstavlja skulpture u punoj plastici, zatim reljefe i radove od žice, u kojima se autorka bavi klasičnom i uvek aktuelnom temom: ženom. Radovi su izvedeni različitim materijalima poput bronze, gipsa, terakote, metala, drveta... Osim ženske lepote, ističe se i njena kompleksnost i mnogostranost, jer Ona je nosilac života, istovremeno snažna i krhka, razgovorljiva i zamišljena, opipljiva i neuhvatljiva - inspiracija bez koje ovaj svet ne bi bio kakav jeste.

U uvodnoj reči kataloga dr Oliver Tomić, istoričar umetnosti navodi:

- Izložbe slika su dvodimenzionalni svet koji posmatramo spolja, iz treće dimenzije, za razliku od izložbi skulptura, u koje smo pozvani da fizički uđemo, da iznutra gledamo, da unutra dišemo, razmišljamo i međusobno razgovaramo. Takva je i „Ona“, beogradske vajarke Vladislave Krstić. To je živa celina, u kojoj se krećemo između gipsa, drveta, crvene i bele terakote, zlatne, zelene i crne bronze i mesinga, od zlatnog do plavog. Bogatstvo materijala i boja, kombinovano sa širokim rasponom dimenzija, od minijatura, preko srednjeg akta do natprirodne veličine, sve to sačinjava jedan univerzum, koji poziva posmatrača da ga temeljno istraži. On je skladan, a ipak pun kontrasta, ili pre antinomija, od spoja (ili sukoba) konkretnog i apstraktnog do hromatskog sučeljavanja u spektru između belog i crnog...

Vladislava Krstić je diplomirala na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2007. godine u klasi profesora Slavoljuba Caje Radojčića i specijalizirala 2010. godine u klasi profesora Nikole Vukosavljevića. Do sada je ostvarila osam samostalnih izložbi, i učestvovala na više od sto trideset grupnih izložbi i umetničkih projekata u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, Severnoj Makedoniji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Argentini, Brazilu, Španiji, Turskoj i Indiji. Dobitnica je više stipendija, kao i devet nagrada među kojima su: Velika nagrada na grupnoj izložbi ULUS-a „Sledećih 100 godina ULUS-a u obnovljenom paviljonu Cvijeta Zuzorić“, UP „Cvijeta Zuzorić“, Beograd (2019); Nagrada za najbolji rad u kategoriji SKULPTURA U KAMENU, 5. Međunarodna izložba „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Beograd (2018); Nagrada Zlatno dleto, Prolećna izložba ULUS-a, UP „Cvijeta Zuzorić“, Beograd (2008) itd.

Radovi joj se nalaze u više javnih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu. Predstavljena je u tri publikacije: u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji/Ukrajini/Češkoj i Srbiji. Autor je biste profesora Milana Nedeljkovića postavljene u javnom prostoru Astronomske opservatorije u Beogradu. Član je ULUS-a, i u statusu je samostalnog umetnika.

Rančićeva kuća u Grockoj je autentičan prostor u kome je svaka postavka neponovljivo drugačija. Objekat je spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i tradicionalni varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog graditeljstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja.

Ova varoška kuća, u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, raspolaže galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti, ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Izložba traje do 13. maja 2024. godine.

Slična dešavanja


Centar Za Kulturu Grocka - Galerija Rančićeva kuća dešavanja

Nema više ništa :(