BPM 2024: Occasional Equilibrium :: Marta Ladokhina (RUS)

Vreme:

23. apr – 6. maj 2024.

Otvaranje u 12:00

Mesto:

UK Parobrod

Beograd

UK Parobrod
Slika za BPM 2024: Occasional Equilibrium :: Marta Ladokhina (RUS)

Poslednja izmena: 26. apr 2024.

„Povremeni ravnoteža“ je autobiografski projekat koji nam omogućava da pratimo fotografa kroz njen put širom sveta, od Moskve do drugih gradova širom sveta. Iznajmljeni stanovi, hotelske sobe, nova susretanja i rastanci konzistentno oblikuju put autora. Predmeti na fotografijama takođe označavaju boravak u stalnoj tranzitnoj zoni, večnom limbu. Imigranti. Autor se nalazi, kao i oni oko nje, izolovana i izgubljena.

Kada osoba napusti svoju zemlju i stupi na tlo druge da bi pronašla dom, nalazi se u liminalnom, anksioznom stanju. Nije u mogućnosti da kontroliše svoje okruženje, šta im se događa, kako reaguju ili ih tumače. Ovo je beskonačno rastegnut proces transformacije, prelazak iz jednog statusa u drugi. Liminalnost često ne vodi promeni, samo popunjava tranzitne trenutke. Stvara prostor koji će kasnije biti ispunjen strahovima i nesigurnostima te osobe.

Često kada verujemo da smo bliži mirnijoj i uobičajenoj tački u vremenu, čini se da nikada u potpunosti ne stigne. Iako se može pronaći malo ravnoteže, ipak postoje novi koraci ispred, menjanje stanova, što znači da putovanje i dalje traje.

Marta Ladokhina je fotografska umetnica koja je odrasla u Rusiji i trenutno živi u Beogradu. Studirala je savremenu dokumentarnu i likovnu fotografiju. Najvažniji deo njenih profesionalnih aktivnosti posvećen je ličnim, dugoročnim projektima. U svojim projektima Marta se bavi temama poput emigracije, nestabilnosti i tranzitnih stanja. Finalista je međunarodnih takmičenja Fresh Eyes New Talent časopisa GUP i Aesthetica Art Prize. Poslednji projekat „Povremena ravnoteža“ prikazan je na međunarodnim fotografskim festivalima.

Kustos: Olga Matveeva

https://ladokhina.com/
https://www.olmatveeva.com/

Slična dešavanja


UK Parobrod dešavanja