Martovski festival – 71

Vreme:

26–30. mart 2024.

Slika za Martovski festival – 71

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Martovski festival – 71.
Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu , prošle godine obeležio je 70 godina od osnivanja , jubilej kakav do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Martovski festival ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona.

Na čelu Odbora Martovskog festivala je Nikola Nikodijević , predsednik Skupštine grada Beograda, kao predsednik Odbora, a članovi su: Boris Jovanović , Milena Nikolić , Nenad Popović i Dragomir Zupanc . Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić , filmski kritičar i dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Martovski festival tradicionalno predstavlja bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija : dokumentarni film do 50 i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film . Od pre dve godine u međunarodnom takmičarskom programu zastupljeni su svi rodovi kratkometražnog filma.

Selekciona komisija domaćeg takmičarskog programa radila je u sledećem sastavu: prof. dr Ivana Kronja (filmolog), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), prof. Milan Nikodijević (filmski producent, scenarista i reditelj) i mr Sead Šabotić (reditelj, scenarista, saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora). Selekciona komisija međunarodnog takmičarskog programa radila je u sledećem sastavu: Igor M. Toholj (reditelj, producent, osnivač i selektor programa filmskih festivala), Dragan Nikolić (filmski reditelj, scenarista) i Radoslav Pavković (reditelj i scenarista).

Pred njima je bio težak zadatak, da od skoro 400 prijavljenih ostvarenja izaberu ona koja će ući u zvaničnu takmičarsku selekciju. Odabrano je 98 filmova, koji će se takmičiti za sledeće nagrade : Gran-Pri Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, scenario, kameru, montažu, animaciju i dizajn zvuka/komponovanu muziku). U takmičarskom programu publika u Domu omladine imaće priliku da vidi čak 80 premijera : svetskih, regionalnih, srpskih, festivalskih…

Žiri 71. Martovskog festivala , koji će odlučivati o nagradama radiće u sastavu: Bojan Labović , filmski autor i direktor festivala u Portorožu (Slovenija), Branko Šmit , filmski scenarista i reditelj dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova (Hrvatska), Vasilios Terzopulos , selektor programa „ Short and Green “ na Drama International Short Film Festivalu (Grčka), Olivera Pančić , autorka dokumentarnih filmova i nekadašnja urednica dokumentarnog programa na RTS-u (Srbija) i Bratislav Zlatković , profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu, kompozitor primenjene muzike i nekadašnji član grupe „Galija“ (Srbija).

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“ , „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“ , sa mnogim ekskluzivnim premijerama.

Na svečanom otvaranju biće uručena nagrada za životno delo Martovskog festivala i priređena svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja Vladimira Petrovića , o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.

U revijalnom filmskom programu publika će, pored ostalog, videti crnogorski dokumentarni film „Šagargur“ Nataše Nelević koji govori o ženskom Golom otoku, bosanskohercegovačke dokumentarce: „Hako“ debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja i „Poslednja YU dokumenta“ Jasmina Durakovića koji govori o nasleđu naše moderne umetnosti uoči raspada jugoslovenske federacije; kao i film iz Rusije „Osećam Bože tvoje prisustvo“ koji je režirao Nikolaj Burljajev , a koji govori ne samo o njegovoj glumačkoj saradnji sa Tarkovskim, nego i o duhovnim aspektima ranih dela jednog od najvećih reditelja svih vremena, Andreja Tarkovskog.

Martovski festival, tradicionalno, biće zatvoren svečanom dodelom nagrada najboljim filmskim ostvarenjima i autorima . Nakon ceremonije dodele nagrada publika će imati ekskluzivnu priliku da premijerno pogleda film Sabahudina Topalbećirevića „Magična sedmica – Toni Kukoč“, uz prisustvo autora i glavnog protagoniste filma . Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala , stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi. Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Kao uvod u 71. Martovski festival , dan uoči otvaranja, 25. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan koncert „Filmski hitovi Zorana Simjanovića“ , posvećen našem najvećem kompozitoru primenjene muzike, kojem je posthumno dodeljena nagrada za životno delo Martovskog festivala pre tri godine. Ovaj koncert Grad Beograd, Dom omladine Beograda i Martovski festival poklanjaju svim poštovaocima Zorana Simjanovića i njegove vanvremenske muzike, pa će ulaz biti slobodan.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu biće u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn, od 15. marta. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

******************************

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Organizator i izvršni producent festivala je Dom omladine Beograda. Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Zastava Film, Living Pictures , Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

www.martovski.rs
www.domomladine.org

Slična dešavanja