Mala gozba: Aleksa Jovanović

Vreme:

4. jun – 1. avg 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Mala gozba: Aleksa Jovanović

Poslednja izmena: 31. maj 2024.

Projekat “Mala gozba” nastaje kao deo većeg projekta pod nazivom “Velika gozba” i adaptiran je u skladu sa potrebama ove izložbe.

Kriza je po savremenim definicijama vremenski ograničen gubitak ravnoteže ličnosti kojoj uvek prethodi promena u spoljašnjoj realnosti, što angažuje onaj nivo adaptivnih moći individue koji je van njene svakodnevne kontrole. Međutim, poremećaj ishrane može lako ispasti iz okvira ove jednostavne definicije. Na primer, vremenski ograničen gubitak ravnoteže ličnosti kod poremećaja kao što su prejedanje ili bulimija nije najadekvatnija terminologija, jer se ovakvi poremećaji najčešće ispoljavaju periodično i mogu proći nedelje, pa i meseci, da se simptomi ne pojave. S obzirom na to, "ograničen vremenski period" postaje veoma maglovita kategorija, jer osoba često nema osećaj da sa njom nešto nije u redu jer se bolest ne čini hroničnom. Takođe, promena spoljašnje realnosti kod poremećaja ishrane može biti gotovo neprimetna, pa tako najmanji izvor stresa, koji možda ne bismo isprva tako ni okarakterisali, može da izazove pojavu simptoma. Jedina stvar koja u ovoj definiciji ostaje tačna jeste da su nagoni koji izazivaju poremećaje ishrane van svakodnevne kontrole pojedinca.

Rad u formi dnevnika, u kojem umetnik svakodnevno zapisuje svoje obroke i njihove sastojke, direktan je komentar na nemogućnost ostvarenja nutritivno bogate ishrane usled nedostatka novca, što dovodi do masovnog konzumiranja jeftinih, ali i loših namirnica.

Na fotografiji instalacije, koja se sastoji od probušenih kašika na zidu, Aleksa Jovanović kritikuje društvene norme i stigmu oko fizičkog izgleda, u ovom slučaju viška kilograma, i količine hrane koju osoba konzumira. "Probuši kašiku" je čuveni šaljivi savet koji se koristi kada osobi suptilno želimo da sugerišemo da smrša, a Jovanović u svojoj instalaciji vrlo jasno i direktno koristi kašiku kao prostor za kritikovanje učestale prakse neželjenih komentara i "saveta za tvoje dobro" vezanih za izgled nečijeg tela i način života.

Nekoliko fotografija na kojima umetnik u krupnom kadru prikazuje svoje, na butinama poderane farmerke, komentar su na osećaj sramote koji prikazana situacija nosi. Samo hodanje postaje neprijatnost uz intenzivno razmišljanje o sopstvenom izgledu u javnosti i reakcijama drugih koji se ne suočavaju sa istim problemima. Takođe, češća kupovina novih pantalona postaje nužnost uprkos otežanom izboru zbog limitiranog raspona dostupnih veličina.

Na kraju, instalacija pod nazivom "Mala gozba", koja je deo većeg projekta u nastajanju inspirisanog francuskim filmom iz 1973. godine "La Grande Bouffe", u kojem grupa prijatelja odlazi u luksuznu vikendicu kako bi se prejeli do smrti. Ovom instalacijom, koja se sastoji od otpada koji ostaje nakon konzumiranja brze hrane, Jovanović istražuje odnos između potrošačkog društva, hedonizma, dekadencije i ljudskog tela. Umetnik, takođe, podstiče svest o problemima poremećaja ishrane u savremenom društvu i internet kulturi, jer kroz ove radove stvara prostor za edukaciju, ali i platformu za otvaranje dijaloga na slične teme. Aleksa Jovanović kroz ovu seriju multimedijalnih radova ne problematizuje samo poremećaje ishrane kao klinička stanja, već na globalnom nivou propituje ljudski odnos sa hranom i prema hrani.

Autorka teksta: kustoskinja Bojana Jovanović

Aleksa Jovanović, rođen 1999. godine u Petrovcu na Mlavi. Trenutno je četvrta godina osnovnih akademskih studija u klasi profesorke Simonide Rajčević na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za večernji akt 2022. godine. Do sada je realizovao tri samostalne izložbe: “Aljeks” u umetničkom prostoru “Kvaka 22” 2023. godine, “Aljeks II” u galeriji “Vagon” u Banjoj Luci 2023. godine i “Confessional 1.0” u umetničkom prostoru FLU OpenLAB 2022. godine. Pored samostalnih, učestvovao je i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući izložbe “Stavovi i forme 02: Mišljenje kao forma umetnosti” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 2023. godine, “Masterpieces V” u umetničkom prostoru U10 2023. godine i izložbu “Petolik” na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2022. godine.

Slična dešavanja