Izložba pozorišne fotografije

Vreme:

16. jan – 16. feb 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Izložba pozorišne fotografije

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

HEAVEN IS A PLACE WHERE NOTHING EVER HAPPENESS

U Muzeju primenjene umetnosti, u utorak, 16. januara, u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba pozorišne fotografije Heaven is a place where nothing ever happens, autorke Dragane Udovičić.

Tom prilikom prisutnima će se obratiti:

• msr Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti

• Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta

• Dragana Udovičić, autorka izložbe

Na izložbi će biti prikazano 120 fotografija sa proba 27 predstava Beogradskog dramskog pozorišta koje su nastale tokom 2022. i 2023. godine, uključujući i portrete glumaca iz predstava na sceni.

Deo izložbenog prostora biće posvećen jednom od najistaknutijih pozorišnih reditelja zemlje i regiona, Jagošu Markoviću (1966-2023), kroz fotografije iz njegove predstave „Sumrak bogova“.

Publika će fotografije moći da pogleda do 16. februara 2024. godine.

O AUTORKI

Dragana Udovičić je diplomirala filmsku i tv kameru na Akademiji umetnosti u Beogradu 2014. godine i stekla zvanje diplomiranog umetnika višemedijcke umetnosti. Dobitnik je Vidovdanske nagrade za najboljeg studenta 2008–2009. godine. Od 2002. se profesionalno bavi fotografijom radeći za poznate dnevne novine i nedeljnike.

Izlagala je fotografije na više grupnih i jednoj samostalnoj izložbi.

Među grupnim izložbama se posebno izdvajaju izložba pod nazivom „Iz našeg ugla“ u galeriji Artkorner, izložba sa kolegom Hristom Rusevim iz Bugarske u sklopu projekta „Primenjena nostalgija“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za evropske integracije u galeriji Narodne banke Srbije, kao i izložba „Beograd u vreme korone“ u Domu omladine pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Od samostalnih izložbi najznačajnije su izlaganje fotografija–plakata u oviru kampanje „Nulta tolerancija za nasilje nad ženama i devojčicama“ u galeriji UK Parobrod, za koju je snimila i kratak film sa rediteljkom Oliverom Miloš Todorović. Pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda je krajem 2018. godine, u KC Majdan, održala „Malu školu fotografije“ za osnovce i srednjoškolce.

Radila je kao direktor fotografije i snimatelj na nekoliko dokumentarnih i kratkih filmova, a sa svojim video radovima je učestvovala i na muzičkim projektima pijanistkinje Nade Kolundžije.

Dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju grada Beograda 2004. godine, nagrade na konkursu Pres foto Srbija, kao i Betine fotografije godine pod nazivom „Damjan Diklić“ 2021. godine.

Od 2018. godine radi kao samostalni fotograf i snimatelj, kao i oficijelni fotograf Beogradskog dramskog pozorišta. Od 2023. godine je zvanični fotograf Muzeja primenjene umetnosti.

Fotografija: Predstava „Laž“
Autor fotografije: Dragana Udovičić

Slična dešavanja


MPU - Muzej primenjene umetnosti Beograd dešavanja