Dodir prirode

Vreme:

13–29. jun 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za Dodir prirode

Poslednja izmena: 14. jun 2024.

Izložba „Dodir prirode – zaštićene životinjske vrste Srbije“, u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije, biće otvorena u četvrtak, 13. juna, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izložba kroz interaktivni pristup prikazuje specifičnu ulogu Zavoda za zaštitu prirode Srbije na očuvanju i istraživanju divljih životinjskih vrsta i njihovih staništa, pružanju podrške u postupku zbrinjavanja zaštićenih divljih vrsta i njihovom vraćanju u prirodu. U ambivalentom odnosu čoveka prema prirodi, u kojoj se ljudska vrsta proširivanjem područja svog uticaja „udaljava” od prirode, istovremeno se sve više približava i ulazi u prostor staništa divljih vrsta. Na toj međi neophodno je pronaći mogućnosti za koegzistenciju.

Kroz svoju administrativnu ulogu Zavod za zaštitu prirode Srbije donosi uslove i mere postupanja u cilju očuvanja prirodnih staništa divljih vrsta i premošćavanju prepreka u komunikaciji potreba između čoveka i prirode, kako bi se održala prirodna ravnoteža ekosistema i ograničili faktori koji remete dobrobit. Stručni saradnici Zavoda predstavljaju sponu između nauke i praktične primene rezultata istraživanja, upotrebom konkretnih alata koje čine zakonske mere, sa ciljem da ograniče i ublaže uticaj ljudskih tragova i aktivnosti na prirodna staništa divljih vrsta. Terenske aktivnosti Zavoda u cilju naučnih istraživanja, monitorniga, dokumentovanja i izveštavanja, sprovode se, pre svega, za potrebe izrade Studija zaštite koje su osnov valorizacije prirodnih vrednosti područja i pokretanja postupka zaštite. Rezultati istraživanja dalje se primenjuju i objavljuju kroz naučne radove i obrazovno-izdavačku delatnost.

Cilj ove postavke je promovisanje znanja o divljim životinjskim vrstama naše zemlje i njihovom značaju za ekosistem čiji smo i sami deo. Organizatori izložbe ističu da prevazilaženje predrasuda i straha od neukrotive divljine, koja je za čoveka urbane sredine ponekad daleka i preteća, može podstaći i probuditi potrebu za njenim očuvanjem. Svest šire zajednice o značaju očuvanja ugroženih vrsta podstiče razumevanje u sprovođenju mera njihove zaštite, upravljanju staništima i doprinosi većoj potrebi za stvaranjem zelenih koridora koji će osigurati pravilno funkcionisanje ekosistema.

Slična dešavanja


Galerija nauke i tehnike SANU dešavanja

Nema više ništa :(