Dead-End Street :: Sanje Knežević

Vreme:

petak / 12. apr 2024.

Otvaranje u 12:00

Slika za Dead-End Street :: Sanje Knežević

Poslednja izmena: 12. apr 2024.

Otvaranje izložbe u peta 12. aprila od 19h

U blizini jednog od glavnih mostova u gradu Beogradu, Pančevačkog mosta, koji povezuje prestonicu Srbije sa severnom pokrajinom Vojvodinom, nalazi se siromašno romsko naselje. Naselje je dobilo ime po ulici ''Vuk Vrčević'' koja tuda prolazi, ali je poznato i po nazivu ''Deponija''. Ono što ovo romsko naselje razlikuje od ostalih jeste to što na vrhu ekstremnog siromaštva i nehigijenskih uslova u njemu vladaju heroin i kriminal. Naime, u ovom naselju mnoge porodice se suočavaju sa velikim problemom heroinske zavisnosti – situacija koja zadaje patnju ne samo pojedincima koji konzumiraju drogu, već i svim ljudima u njihovoj blizini, uključujući i najugroženije – decu, koja su svakodnevno izložena užasnoj atmosferi koja ih okružuje, ali i koje vreba opasnost da i sami postanu zavisnici. Pošto se niko spolja ozbiljno ne bavi njihovim brojnim problemima, stanovnici se osećaju zaboravljenim, napuštenim, bez budućnosti. Međutim, i pored ovakvih strašnih okolnosti, stanovnici ovog naselja zadržali su romski duh, koji se uporno odupire nesreći u kojoj se nalaze.

Sanja Knežević je dokumentarna fotografkinja, rođena 1984. u Beogradu. U fokusu njenog rada su marginalizovane grupe, kulturni fenomeni kao i građani koji teže slobodi i pravdi.

Diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branimira Karanovića i pohađala je prestižne radionice - VII Akademija, World Press Photo i Noor-Nikon masterklas. Od 2012. godine Sanja je provela nekoliko godina živeći u zemlji najvećeg arhipelaga na svetu - Indoneziji. Godine 2018. izabrana je da bude među 10 dokumentarnih fotografkinja na festivalu Pil'Ours u Francuskoj.

Sanja Knežević osvajala je nagrade na najvećim nacionalnim fotografskim konkursima, među značajnijim: 5 puta Grand Prix za fotografiju godine na Press Foto Srbija i regionalnom takmičenju Novinske agencije ''Beta''. Na ''Photo Week D.C.'' u Vašingtonu osvojila je prvu nagradu za portret. Sanjin rad je objavljivan u National Geographic Srbija, Zeit, Der Spiegel, Wired, NRC Handelsblad, The Economist, Financial Times, Boston Globe, Vice UK, Global Post, KfV Chancen - Hamburg. Sanja je UN fotografkinja, a sarađivala je i sa Fondacijom za otvoreno društvo i Amnesty International. 

Sanja je član laif photo agencije, kao i ULUPUDS-a – Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije i ima status samostalnog umetnika. 

Dobro došli

Slična dešavanja


Umetnički centar - Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dešavanja