Blokstok festival 2024

Vreme:

subota / 6. jul 2024.

18:00

Mesto:

Železnički park

Novi Sad

Železnički park
Slika za Blokstok festival 2024

Poslednja izmena: 2. jul 2024.

Sva imena ovogodišnjeg Blokstok festivala poznata su i spremna za žurku leta u Železničkom parku u Novom Sadu u subotu, 6. jula. Od 18.00 časova na bini ćemo imati prilike da slušamo, između ostalih i Sunshine, Blažu i kljunove, Amajliju, Majkana i Jorgovane. Ipak, „hedlajneri“ večeri, defintivno je čuveni novosadski bend Atheist rap. Bend koji ima šest studijskih albuma i blizu 1.100 koncerata širom regiona, ali i Evrope ove godine obeležava 35 godina kontinuiranog stvaralaštva, i kako kažu organizatori, neće slučajno biti opet u Parku.

„Radujemo se novom dolasku na najstariji živi novosadski rock festival! Ranije nastupe u parku pamtimo po odličnoj atmosferi, sigurni smo da će i ove godine biti slično. Primetili smo na jubilarnom novosadskom koncertu kojeg smo u aprilu održali u KC Hala 2, na Novosadskom sajmu, da imamo poveću grupu nove mlade publike, te se posebno radujemo novom susretu sa njima“, objašnjava Aleksandar Popov, dr Pop, ispred benda Atheist rap.

Ipak, to ne znači da se za ovaj jul ne sprema ništa novo. Bend je, uoči 35. godišnjice postojanja objavio novi spot i singl. Pesma „Superstar“ govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti. Muzika i aranžman su u vrlo prepoznatljivom stilu benda, a tekst pesme sumira njihovu kompletnu dosadašnju karijeru i aktuelni trenutak u kom se sada nalaze. Autor pesme je gitarista ovog sastava – Vladimir Radusinović Radule, a prati je video spot u režiji Predraga Novkovića, dok je kamera poverena Zoltanu Savinu. Spot je sniman tokom prethodnih nedelja, na koncertima u Novom Sadu i Pragu.

„Pesma „Superstar“ govori o životnom putu benda od mladalačkih početaka, prepunih energije, do iskusnog zrelog doba i nedostatku opcija u budućnosti. Snimili smo je pre godinu dana, u saradnji sa dečijim horom Čuperak iz Kikinde, pod vođstvom Cece Milić. Prvobitno je trebala da bude objavljena na kompilaciji novosadskog Undergrand radija, u cilju prikupljanja sredstava za decu sa autizmom, ali smo, zbog pomeranja roka izdavanja, odlučili da je zamenimo drugom, jer se tema pesme poklapa sa našom jubilarnom 35-ogodišnjicom, koju ove godine proslavljamo. Pesma je, inače, od nastanka redovno na repertoaru benda, tako da je redovnim posetiocima naših koncerata već poznata“, dodaje Vladimir Radusinović Radule, gitarista benda Atheist Rap.

Uz ovu listu, tradicionalno, festival će otvoriti mladi autorski bend koji je izabran na konkursu. Ko će ove godine imati tu priliku saznaćemo nakon 1. juna, kada se raspisuje konkurs.

„Svake godine ovo nam je sve teži zadatak. Na konkurs, za početak, stiže veliki broj sve boljih i kvalitetnijih mladih bendova. Nama je čast što oni koji kod nas nastupe, kasnije idu ka sve većim i boljim karijerama, a naš Festival navode kao veliku odskočnu dasku.“, objašnjava direktor Festivala, Marko Tančik.

Za organizatore, upravo je to i razlog dugovečnosti Festivala koji svake godine u park dovodi više od 10 hiljada ljudi.

„Za nas je to suština. Bendovi koji nastupaju su delom iz kraja. Zatim dajemo svake godine prostor mladim bendovima, a uvek dovodimo i regionalne zvezde. Odrastati u takvom okruženju je ono zbog čega i festivali kao što je naš mogu da rastu i prave nove generacije kvartovskih klinaca koji će ga uskoro naslediti“, dodaje jedan od organizatora, Aleksandar Pirić.

Poseban “štimung” festivalu daje i dugogodišnja saradnja organizatora sa “Moto unijom Vojvodine”, organizacijom koja okuplja veliki broj moto klubova iz pokrajine. Defile dvotočkaša najprometnijim gradskim bulevarima i izložba u parku svake godine predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posetioce, ali i doprinose afirmaciji bajkerske subkulture.

“Ovo je festival za sve generacije, što se vidi i po program, koji se malo razlikuje ove godine. Nadam se uvek i lepom vremenu, a očekujem da sve prođe bez incidenata, kao što je uvek do sada i bio slučaj. Sve ostalo je u suštini manje bitno” dodaje Tančik.


Park je spreman, a ti?

Pokošena trava i tretirana površina u novosadskom železničkom parku znači samo jedno: sve je spremno za Blokstok, koji se ove godine održava 6. Jula! Ove godine, od 19 časova, imaćemo priliku da slušamo Majkana, Amajliju, Blažu i Kljunove, kao i Sanšajn i Ateist rep.Pobednik konkursa za demo bendove, kao i svaki put, imaće priliku da otvori Festival, a ove godine to je zrenjaninski bend Restore.

„Pristiglo je čak 14 prijava sjajnih  mladih bendova iz Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Vršca, Šapca, Bačkog Petrovca, Selenče, Čelareva...  Svake godine nam je ovo jedan od najvećih izazova u organizaciji festivala, jer je zaista nezahvalan i težak posao birati između toliko velikog broja jednako posvećenih i talentovanih mladih ljudi“, objašnjava jedan od organizatora Festivala, Aleksandar Pirić.  

„Nastup na ovogodišnjem Blokstoku, nama kao početničkom bendu, pre svega je jedinstvena prilika da se predstavimo većoj i različitoj publici. Ogromna nam je čast što ćemo deliti binu sa tako velikim bendovima i naravno, očekujemo da ćemo steći mnogo novih poznanstava, kontaka i potencijalnih saradnji u budućnosti“, dodaje Andrea Radojčić iz benda Restore.

Atraktivni scenski nastupi, puni energije, navijačke koreografije i publika koja itekako ispunjava onu od 7 do 77 zaštitni su znak jednog od najstarijih novosadskih festivala. Ove godine čak dva benda vraćaju se na Festival, a sudbina je tako htela da oba obeležavaju čak 30 godina kontinuiranog rada.

„Iako stara dobra kaže dvaput je dvaput, nama je ovo treći put da se vraćamo na Blokstok. Naši prvi nastupi su bili ludi u svakom pogledu, bilo je euforično i za nas koji smo uspeli da plasiramo hitove i za publiku. Nadam se reprizi te energije,“ poručuje frontmen benda “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi”, Igor Blažević.

Poseban „štimung“ festivalu daje i dugogodišnja saradnja organizatora sa „Moto unijom Vojvodine“, organizacijom koja okuplja veliki broj moto klubova iz pokrajine. Defile dvotočkaša najprometnijim gradskim bulevarima i izložba u parku svake godine predstavljaju svojevrsnu atrakciju za posetioce, ali i doprinose afirmaciji bajkerske subkulture.

 „Kada pričamo o Blokstoku, način na koji ga doživljavamo, sve moje komšije, prijatelji i ja, nije u prvom redu samo muzički festival. To je jedan komšijski festival, jedna specifična priča vezana za taj kraj u kojem sam odrastao. To je pre svega akcenat na jednom druženju na jednim dobrosusedskim odnosima. Ne kažem da kvalitetna muzika, dobri i mladi bendovi koje je Blokstok iznedrio nisu plod toga, ali u osnovi i srži priče jeste neka druga filozofija,“ objašnjava direktor Festivala, Marko Tančik.
 
I ove godine, iz bezbednosnih razloga, apeluje se da posetioci ne unose piće u staklenoj ambalaži u park, kao i da se ne približavaju železničkoj pruzi. Festival će biti otvoren u 19.00 časova, a svirke će se održavati do jedan sat iza ponoći.

I ove godine, iz bezbednosnih razloga, apeluje se da posetioci ne unose piće u staklenoj ambalaži u park, kao i da se ne približavaju železničkoj pruzi. Festival će biti otvoren u 18.30 časova, a svirke će se održavati do jedan sat iza ponoći.

Ulaz na Festival je besplatan.

Flajer za Blokstok festival 2024

Flajer za Blokstok festival 2024

Slična dešavanja


Železnički park dešavanja

Nema više ništa :(