BELDOCS FESTIVAL 2024

Vreme:

22–29. maj 2024.

Slika za BELDOCS FESTIVAL 2024

Poslednja izmena: 25. maj 2024.

Više od 100 dokumentaraca na  17.Beldocsu na 11 lokacija u Beogradu

Program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs će se po 17.put održati u Beogradu, ali i drugim gradovima u Srbiji u periodu od 22. do 29. maja.

Filmski program biće sačinjen od 103 filma, među kojima je 13 svetskih, 1 evropska, 59 regionalnih i 24 srpske premijere, kao i 25 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije. Na jedanaest lokacija u gradu – Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Kinoteka u Kosovskoj, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Cineplexx Ušće, Art bioskop Kolarac, Centar za kulturu Vlada Divljan, Bioskop Balkan, Fakultet za medije i komunikacije, Nova Iskra, Endžio hab – kao i na televiziji Insajder i Beldocs+ VOD platformi, publika će biti u prilici da vidi neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova iz prethodne i tekuće godine. Celokupan program festivala dostupan je na internet stranici beldocs.rs gde se direktno mogu kupiti ulaznice.

Autor ovogodišnjeg festivalskog spota je Luka Papić, dobitnik Grand Prix Beldocsa 2022. godine za film “Bez”.

„Veoma smo zadovoljni programom ovogodišnjeg Beldocsa! Imamo sreću da se bavimo kreativnim dokumentarizmom, jer moć dokumentarnog filma ne jenjava. Festivali dokumentarnog filma širom sveta ostvaruju se kao vrlo posebni vibrantni prostori, ali i jedinstvena iskustva zajedničkih lucidnih sagledavanja fenomena sveta čiji smo svi neodvojivi deo. Napravili smo sjajan program za našu publiku. Vrlo je raznovrstan i relevantan! Svi su dobro došli.“, kazala je Mara Prohaska Marković, direktorka Beldocsa.

Domaći i međunarodni takmičarski programi.

Umetnički direktor festivala Marko Grba Singh skreće pažnju na Srpski takmičarski program, koji donosi dvanaest filmova, među kojima su i nagrađivani i mladi domaći autori. Festival otvara Topli film Dragana Jovićevića, a ostali filmovi u selekciji su Kako biti slobodan  (Nikola Polić), Izbor za mis zatvora (Srđan Šarenac), Kadence za vrt (Dane Komljen), Neptunova nevera (Katarina Stanković), Novosadsko sećanje (Aleksandar Reljić), Džojmejkers (Jelena Radenović), Kad opet porastem (Jovana Avramović), Minel (Tara Gajović), Heterotopia (Nikola Nikolić), Izlaz kroz ludaru (Nikola Ilić), Šetnje koje se neće desiti (Mina Simendić).

Deset filmova međunarodnog takmičarskog programa: Sunčani sat (Liis Nimik), Porodica na određeno vrijeme (Sead Šabotić), La Reine (Nikola Klinger), U tišini i galami (Clément Roussier, Hadrien Mossaz), Blato (Ilya Povolotsky), Ustati noću (Nelson Makengo), Kumva (Sarah Mallégol), Dosadni dani i noći (Guo Zhenming), Cipora i Rahel nisu mrtve (Hadar Morag) i Pseći snovi (Elsa Kremser i Levin Peter).

Pored specijala Opstanak nije dovoljan, ovogodišnji Beldocs obeležiće i fokus na češku kinematografiju u saradnji sa jednim od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma Ji.hlava i Češkim centrom u Beogradu, kao i projekcija filma Ovo (Esto) kojom će se predstaviti njujorški institut za dokumentarni film Union Docs. Kao i prethodnih godina, Beldocs festival nastoji da osnaži mlade glasove i pruži edukaciju iz oblasti filma i medijske pismenosti, putem programa Teen i radionice MiniDoc. U okviru XR izložbe: imerzivna stvarnost Beldocs će ponovo predstaviti najnovija ostvarenja svetske produkcije izvedenih u savremenim umetničkim medijima, putem najsavremenije tehnologije. Takođe ove godine Beldocs pokreće novi program u saradnji sa Asocijacijom industrije video igara Srbije pod nazivom Play.Docs.

Beldocs se zahvaljujući brojnim saradnjama sa svetskim i evropskim filmskim festivalima i mnogim akterima u međunarodnoj audiovizuelnoj industriji, pozicionirao kao glavno mesto okupljanja filmskih profesionalaca na ovom delu Evrope. U okviru Beldocs Industry Days programa biće održano niz radionica, masterklasova, pičing sesija i drugih aktivnosti namenjenih razvoju novih filmova i umrežavanju filmskih stručnjaka.

Pokrovitelji nagradnog fonda su Filmski centar Srbije u Srpskom takmičarskom programu, DOX TV u Međunarodnom takmičarskom programu, Delegacija EU u Srbiji za EU nagradu publike za najbolji evropski dokumentarni film u takmičarskom programu, a Al Jazeera Balkans, CurrentTime TV i Filmski centar Crne Gore za najbolje projekte u okviru Beldocs Pitching Foruma.

Beldocs se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, EU delegacije u Srbiji, Filmskog centra Srbije, Filmskog centra Crne Gore, MEDIA deska Srbija, ambasade Španije, Gete Instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Francuskog Instituta, British Council-a, Poljskog Instituta, Češkog centra Beograd, Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Centralno-evropske inicijative, Fondacije Hemofarm, televizija CurrentTime TV, Al Jazeera Balkans i DOX TV.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, ove godine prikazaće 13 programskih celina, preko 100 premijernih projekcija, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na 8 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. Više od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Asocijacije dokumentarista Evrope. Više informacija na www.beldocs.rs

https://www.youtube.com/channel/UCfjt6U_hLnp7Duo2kZ194oA

GOSTI 17. BEDLOCSA. – 22-29. MAJ 2024.

Srećko Horvat
Dragan Jovićević - Topli film
Tara Gajović- Minel
Katarina Stanković - Neptunova nevera
Nikola Nikolić - Heterotropia
Srđan Šarenac -Izbor za miss zatvora
Jelena Radenović- Joymakers
Jovana Avramović- Kad opet porastem
Mina Simendić- Šetnje koje se neće desiti
Dane Komljen- The Garden Cadences
Aleksandar Reljić - Novosadsko sećanje
Nikola Ilić - Exit Through the Cuckoo’s Nest
Nikola Polić- Kako biti Slobodan?
Vladimir Kajlović - Nasleđe kralja trube
Jugoslav Nikolić - Kombi-nacija
Sead Šabotić - Once Upon a Family
Ivan Čojbašić - Once Upon a Family DoP
Bojana Radulović - Once Upon a Family Producent
Mina Petrović - Once Upon a Family Montažer
Antonio Andrić - Once Upon a Family Dizajn zvuka
Stevan Masnec - Once Upon a Family Dizajn zvuka
Slobodan Mihajlović- Once Upon a Family Dizajn zvuka
Darko Bajić- Film je promenio svet
Liis Nimik - Sundial
Ilya Povolotsky- Mud
Elsa Kremser- Dreaming Dogs
Levin Peter- Dreaming Dogs
Hadrien Mossaz - In Silence and Clamour
Clément Roussier - In Silence and Clamour
Hadar Morag - Tzipora and Rachel are not dead
Sarah Mallegol - Kumva - Which Comes From Silence
Maciek Hamela - In the Rearview
Petra Seliškar - Body
Declan Clarke - How I Became a Communist
Yana Alexieva - School of Hope
Simeon Tsonchev - School for Hope
Ibrahim Nash'at - Hollywoodgate
Leonhard Mullner - Total Refusal
Robin Klengel - Total Refusal
Michael Stumpf - Total Refusal
Nenad Puhovski -Kuća na Kraljevcu
Farahnaz Sharifi - My Stolen Planet
Jan Hušek - Bedwetter
Jarmila Štukova - Is There Any Place for Me, Please?
Nikola Klinger- Le Reine
Johana Ožvold- The Sound is Innocent
Martin Ožvold- The Sound is Innocent
Gonzalo Munilla Petrenas- THIS / ESTO
Carlos PitarchAnori, - inuitske sanke
Austė Urbanavičiūtė - Dear Dad
Norika Sefa - Like a Sick Yellow
Bengi Muzbeg - Connecting Dots izložba
Tefvik Rada- Connecting Dots izložba
Inja Korać - Teen program
Neil Young - Special Guest
Igor Marković - HRFF
Tihana Mazor- DOX TV
Dejan Petrović- Nova misao

Program festivala možete preuzeti sa ovog linka: https://www.beldocs.rs/pdf-program/

Slična dešavanja