Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja: Semiramis Gonsales (ESP)

Vreme:

27. jun – 8. sep 2024.

Otvaranje u 19:00

Slika za Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja: Semiramis Gonsales (ESP)

Poslednja izmena: 24. jun 2024.

Grupna izložba „Arhitektura i feminizam. Bez početka i kraja” biće otvorena u četvrtak, 27. juna u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Nastala kao projekat španske kustoskinje Semiramis Gonsales, ova izložba kombinuje umetnost i arhitekturu kako bi istražila načine na koje shvatamo prostor, urbanizam i arhitekturu.

Okupljajući projekte i radove izabranih umetnica u različitim formatima, postavka poziva na preispitivanje arhitekture i urbanog dizajna imajući više u vidu feminističko poimanje prostora, naglašavajući značaj jednakosti i diverziteta u kreiranju našeg okruženja.

Prema rečima Semiramis Gonsales, polazna tačka za izložbu su reči italo-brazilske arhitektkinje Line Bo Bardi, koje su i deo naslova izložbe.

„Linearno vreme je zapadna tvorevina; vreme nije linearno, to je čudesan splet u kojem je, u svakom trenutku, moguće birati tačke i smišljati rešenja, bez početka i kraja,” smatra Bo Bardi.

Gonsales navodi kako je ključan upravo koncept da ne postoje ni početak ni kraj, pri čemu se arhitektura, urbanizam i stvaranje posmatraju kao višestruka, kontinuirana, multidisciplinarna mogućnost, bez patrijarhalnih hijerarhija.

Ideja koja stoji iza ove izložbe grana se u dve linije. S jedne strane, u pitanju je njen tehnički aspekt, koji se kroz prizmu feminizma bavi pristupom arhitektkinja urbanističkoj realnosti. S druge, poetskije strane, izložba donosi niz zanimljivih radova koji predstavljaju svojevrsne refleskije istaknutih umetnica i umetničkih kolektiva o različitim urbanističkim prostorima i problemima.

Beogradska publika biće u prilici da pogleda nesvakidašnji grupni projekat „Madrid, grad žena”, zatim autorske radove umetnica kao što su Ana Galjardo, Kosta Badia, Hulija Galan, Ines Sanćes de Madarijaga, Mara Sanćes Ljorens i Lusijana Levinton, ali i umetničkih kolektiva Offmothers i Punt 6.

Uoči otvaranja izložbe, kolektiv Offmothers održaće predavanje „Arhitektura i feminizam” u 18 časova u Svečanoj sali Instituta Servantes. U pitanju je umetnički kolektiv koji u svom kreativnom pristupu svesno usvaja feminističku perspektivu. U isto vreme, nudi kritički pogled na koncept majčinstva, koji je kroz istoriju smatran za jedinu prihvatljivu sudbinu svake žene.

Ovom prilikom, beogradskoj publici predstaviće se  članice kolektiva Euhenija Tehon i Roksana Popelka, dok će se video porukom prisutnima obratiti i kustoskinja Semiramis Gonsales.

Izložba „Arhitektura i feminizam” biće otvorena u galeriji Instituta Servantes do 8. septembra. Stručna vođenja kroz postavku, na srpskom i španskom jeziku, biće održana 13. jula, 10. avgusta i 7. septembra . Ulaz na sva dešavanja je besplatan.

Slična dešavanja


Institut Servantes Beograd dešavanja

Nema više ništa :(