55 godina od Vudstoka: Vuka Jeremić .. Dragana Mihailović

Vreme:

utorak / 25. jun 2024.

Otvaranje u 18:00

Slika za 55 godina od Vudstoka: Vuka Jeremić .. Dragana Mihailović

Poslednja izmena: 22. jun 2024.

Otvaranje izložbe Hipi pokret kao poslednja utopija o slobodi i jednakosti među ljudima : 55 godina od Vudstoka 25. juna u 18 časova u galerijskom prostoru Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

55 GODINA OD VUDSTOKA
hipi pokret kao poslednja utopija o slobodi i jednakosti

utorak, 25. jun 2024.
u 18 sati
u Univerzitetskoj biblioteci

Pozdravna reč
prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke

Govore:
Petar Peca Popović,
Akademik prof. dr Zoran Paunović
i prof. dr Jelena Đorđević

Autorke izložbe: Vuka Jeremić i Dragana Mihailović
bibliotekarke savetnice u Univerzitetskoj biblioteci

Izložba o Vudstoku i hipi pokretu, priređena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu povodom obeležavanja 55 godina od najslavnijeg rok festivala. Autorke izložbe podsećaju na činjenicu da je hipi pokret bio poslednji masovni pokret koji je propagirao slobodu i jednakost u svim domenima pojedinačnog i društvenog života, te ga mnogi smatraju poslednjom utopijom.

Postavka prikazuje ovaj pokret kroz različite segmente: istorijat festivala u Vudstoku, filozofiju hipi života, osvajanje seksualnih sloboda, muziku i ostale umetnosti, omasovljenje droge, tipičan modni stil, politiku tj. antiratno opredeljenje i začetke ekološke osvešćenosti. Zahvaljujući ljubaznosti našeg cenjenog fotografa Milana Simića u prilici smo da izložimo njegove fotografije pozorišne predstave „Kosa“ u Ateljeu 212 iz 1969 (iz foto dokumentacije lista „Mladost“), kao i fotografije eminentnog fotografa Tomislava Peterneka koje prikazuju sukob policije i demonstranata na studentskim demostracijama u Beogradu 1968. a koje su neposredno prethodile hipi pokretu, deleći sa njim zajedničke fundamentalne ideje vodilje.

Kroz prikaz hronologije događaja tokom te 1969. godine predstavljena je tadašnja globalna politička scena kao direktan uzrok ovog masovnog bunta – zaoštravala se blokovska podela sveta, stalna napetost zbog hladnog rata i trka u naoružanju, vojna intervencija u Vjetnamu itd. Kao na poseban apsurd, biće ukazano na činjenicu da je uporedo sa pokretom dece cveća, koji je zastupao povratak najčistijoj prirodnosti, za ovaj period karakterističan i ubrzani razvoj tehnologija koji je čovečanstvo odveo u sasvim suprotnom pravcu.

Izložba omogućuje da se prati nastanak i razvoj hipi pokreta, od njihovih preteča – bitnika, preko činjenice da se veliki deo hipi zajednice ubrzo uklopio u etablišment, sve do još uvek živih poslednjih oaza hipi pokreta – savremenih komuna (Slobodan grad Kristijanija u Danskoj).

Slična dešavanja


Umetnički centar - Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ dešavanja

Nema više ništa :(